Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sämre service hotar glesbygdsföretagen

För tio år sedan blomstrade Hackås med bensinmack, post och två restauranger. Kioskägaren John Demir ser med sorg hur företag efter företag läggs ner på orten. Och när servicen försvinner, försvinner även människorna.

– Många flyttade härifrån när bensinen försvann, säger han.

God bredbandstillgång, postdistribution och bensinmack, det tycker glesbygdsföretagen är viktigast för deras verksamhet på orten. Men när servicen utarmas blir det svårare att bedriva verksamhet på landsbygden. Många företagare oroar sig för utvecklingen, det visar en ny undersökning, gjord av Företagarna, som har genomförts bland 2400 medlemsföretag.

John Demir driver Hackås drive in med kiosk och gatukök under ett och samma tak. Han tycker egentligen inte att han som företagare är så beroende av servicen i Hackås, men han vet att Hackåsborna är det. Och försvinner människorna så försvinner även hans kiosk, säger han.

– Jag ser en risk med att företag efter företag försvinner härifrån. De som bor här är beroende av en mack, en affär och en liten kiosk. Nu kämpar vi för att få en ny mack, säger han.

– Nu ska ju Ica läggas ner också och ersättas av något annat, vi får se hur det blir då, fortsätter han.

Sedan 2006 har nästan en femtedel av landets bensinmackar försvunnit, och senast den 1 januari 2013 ska alla Postens företagscenter ha lagts ner. För tio år sedan, när John flyttade till Hackås från Turkiet, var det annat. Då fanns det bensinmack, bank, post, två klädaffärer, två restauranger och två kiosker, berättar han. Nu har alla, förutom en restaurang och Johns kiosk, tvingats stänga.

– Det är jättetråkigt, jag älskar den här platsen, alla känner alla och litar på varandra. Jag kommer aldrig att flytta härifrån, säger John, som försöker vara lite av en allt i allo-affär och vara så många som möjligt till lags. Är det någon kund som frågar efter något ser han till att ta hem det och i hyllorna hittar man allt från filmjölk till tändvätska.

John försöker även kompensera för Postens nedläggning genom att ha ut- och inlämning av paket. Bredband finns i Hackås, om än ett långsamt sådant.

– Det är bättre än inget, vi får vara tacksamma för det vi har, säger John.