Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sämre möjligheter till utomhusvistelse för äldre

Många som bor på äldreboenden i Jämtlands län upplever att de har dåliga möjligheter att få vistas utomhus. Allra störst upplevs problemet i Strömsunds kommun där läget har försämrats kraftigt de senaste åren.

Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2015 heter den omfattande undersökning som Socialstyrelsen nyligen presenterade. Alla äldre i landet som nyttjar någon form av äldreomsorg har fått möjlighet att svara på enkäten.

På många punkter är de äldre i länet nöjda med den vård och omsorg de får men när det handlar om möjligheterna till utomhusvistelse ger många ett sämre betyg. Bara hälften av de som bor på särskilda boenden tycker att de har bra möjligheter att få komma utomhus.

Strömsund är den kommun i länet där problemet upplevs som allra störst. Där tycker 47 procent av de äldre att möjligheterna att komma utomhus är ganska eller mycket dåliga. I Ragunda kommun är andelen bara 20 procent.

Läs även: Harmoni på äldreboende

Socialnämndens ordförande i Strömsunds kommun, Karin Näsmark (S), blir förvånad när hon får ta del av resultatet i undersökningen. Varför det sticker ut i Strömsunds kommun har hon ingen bra förklaring till.

– Jag blir lite brydd över varför det ser ut så här faktiskt. Men jag tycker att det är jättetråkigt och något som vi definitivt behöver jobba mer med. Samtidigt tror jag faktiskt att det är lite så. Som äldre kommer man inte alltid ut när man vill själv.

Socialstyrelsens statistik visar att möjligheterna till utomhusvistelse för äldre på de olika boendena inom Strömsund har försämrats kraftigt. För två år sedan var det bara 29 procent som tyckte att möjligheterna att komma utomhus var ganska eller mycket dåliga.

Karin Näsmark säger att det under flera års tid har funnits en målsättning i Strömsunds kommun som går ut på att de som bor på äldreboenden ska erbjudas utomhusvistelse minst en gång i veckan. Varför de äldre tycker att möjligheterna har försämrats kan hon bara spekulera om och hur statistiken ska förbättras blir något som kommunen behöver analysera framöver.

– Ibland krävs det mer pengar och resurser och ibland krävs det att man jobbar på ett annat sätt. Var lösningen till det här problemet ligger törs jag inte säga i nuläget. Det är väl bara att analysera ännu bättre varför de här målen inte uppfylls. Och vad orsakerna till det är och vad det är som fattas. Handlar det om att man är för lite personal eller handlar det om någonting annat, jag vet inte.

Läs även: Kan du lova att äldreomsorgen blir bättre