Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sämre kontroll av krogkassorna i länet

Ljusskygga krögare kan i dag lättare fiffla med bokföring och kassarapporter utan att bli upptäckta.

Anledningen är att Skatteverket har organiserat om.

– Vi har inte kunskapen att djupdyka i bokföringar.

Annons

Det säger Leif Nord, medlem i KAF, kommunala alkoholhandläggares förening, i Åre som tillsammans med länets övriga handläggare av serveringstillstånd vid ett flertal tillfällen påpekat för skattemyndigheten att lokala skattehandläggare i länet måste vara inkopplade när finanser ska granskas bland krögarna.

Till för ett par år sedan hade kommunerna i länet samarbete med tjänstemän på Skatteverket i Östersund som hade stor koll på restaurangverksamheterna i länet; vem som ägde vilken krog, vilket företag som avvecklats och vem som tagit över.

Den kontrollen finns inte längre då Skatteverket organiserat om och överlåtit tillsynen till Härnösands tjänstemän.

– Vi hade ett fantastiskt viktigt och nära samarbete. Här hade Skatteverket mer kunskaperna än vad de som sitter centralt har, säger Lars-Martin Lundgren, alkoholhandläggare i Östersund.

– Vi tappar den lokala kännedomen. Lokalt hade Skatteverket också historik på restauranger och kunde bedöma budgetar om de var realistiska, nu försöker vi göra det utifrån vår kunskap och den kunskapen har inte vi, säger Leif Nord.

Mer avancerade kontroller av kassaregister, bokföring och dylikt är alltså inte tillståndsenheternas starkaste kort.

– Vi kan inte djupdyka i bokföringar, konstaterar Leif Nord.

Enligt honom och även Lars-Martin Lundgren behöver kommunerna mer lokal stöttning från Skatteverket, precis som det var för ett par år sedan.

– Även om jag inte tror att folk fuskar så tror jag att det skulle behövas stickkontroller. Det händer tyvärr inte så ofta här, säger Leif Nord.