Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sämre hälsa i Berg

Allt fler kommunanställda i Berg känner sig trötta och oroliga. Samtidigt ökar korttidssjukskrivningarna i kommunen.

– Det kan bero på alla neddragningar, säger kommunens personalsekreterare.

Det hälsobokslut som Bergs kommun sedan 2006 årligen genomför visar att de anställdas hälsoindex under de senaste åren har försämrats. För första gången visar resultatet av den enkätundersökning som samtliga arbetstagare i kommunen fått svara på negativa siffror.

– Det är svårt att sia om vad det beror på. Men det kan naturligtvis vara det omfattande omställningsarbete som påbörjades förra året som kan ligga bakom, säger Anne Lundstedt, personalsekreterare i Berg.

En av de yrkesgrupper som har sämst resultat i Hälsobokslutet är vårdbiträden, framför allt de biträden som arbetar inom hemvården och hemsjukvården. I enkäten har de svarat att de är trötta, tycker att deras arbete är enformigt och att de har problem med värk och smärta i nacke, axlar och rygg.

Även kommunens lokalvårdare har ett dåligt hälsoindex.

Nu planerar arbetsgivaren att försöka förbättra arbetsklimatet på de arbetsplatser som har dåligt resultat i Hälsobokslutet. Tillsammans med företagshälsan och de fackliga organisationerna ska en form av handlingsprogram utarbetas.

– Vi behöver duktiga människor i både vården och inom lokalvård i framtiden. Det här är verkligen någonting vi måste försöka göra någonting åt. Det är viktigt att analysera organisationerna och se om det finns någonting i verksamheten som måste förändras, konstaterar Anne Lundstedt.

– Det behöver inte vara svårt att få arbetsklimatet bättre. I bland räcker det med att samla personalen och låta dem prata med varandra och med sina chefer, fortsätter hon.

Samtidigt hoppas Anne Lundstedt och hennes kollegor att kommunen ska bli beviljade EU-bidrag för att kunna arbeta vidare med arbetsmiljöfrågor och personalvård.

– Vi vill bland annat jobba mer förebyggande.

Dessutom ska tre forskare från Mittuniversitetet granska Bergs Hälsobokslut i forskningssyfte.

Men det är inte bara negativa siffror i Bergs Hälsobokslut. Personalen som arbetar på förskolorna i Svenstavik, på Bergs gymnasium och på individ- och familjeomsorgen tillhör de arbetsplatser som har de bästa resultaten. Förutom att de känner sig relativt pigga och inte besväras av värk uppger personalen på de arbetsplatserna att de har ett intressant jobb och gott samarbete med sina kollegor.

Generellt sett har långtidssjukskrivningarna i kommunen minskat i kommunen, däremot ökar de sjukskrivningar som varar mellan två och sju dagar.