Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sammanbrott för samtal om Millennium-arvet

Samtalen mellan Stieg Larssons livspartner Eva Gabrielsson och författarens arvtagare har strandat. Båda parter beskyller varandra för att förhandlingarna om miljonarvet har misslyckats.

Arvet efter Stieg Larsson har gett upphov till en segsliten fejd mellan deckarförfattarens livskamrat Eva Gabrielsson och hans släktingar. Brodern Joakim Larsson och Stieg Larssons far Erland har lagligen tilldelats miljonarvet. Rättigheterna till den bästsäljande Millennium-trilogin har placerats i bolaget Moggliden AB.

"Vi har villkorslöst erbjudit Eva 20 miljoner kronor samt styrelseplats i det bolag som förvaltar rättigheterna till Millennium-serien och Stieg Larssons övriga verk, men hon har tyvärr inte velat acceptera hela eller delar av vårt erbjudande", skriver Joakim Larsson i ett pressmeddelande på tisdagen.

- Jag ser ingen möjlighet att det skulle kunna bli något avtal nu. Hon har tackat nej till pengarna redan och nu har vi försökt med det här för att det skulle bli positivt för Eva, men vi har inte nått ända fram, säger Joakim Larsson.

Eva Gabrielsson har en annan version av det inträffade.

- De har ensidigt avslutat förhandlingarna. Min advokat fick ett mejl i morse och där meddelades också att de skulle gå ut med ett pressmeddelande som vi inte har fått.

Enligt Eva Gabrielsson har arvtagarna inte meddelat henne varför de väljer att avsluta samtalen.

- De har inte sagt någonting om det och inte gett oss någon förvarning, säger hon.

Joakim och Erland Larssons advokat, Peter Adamsson, vill inte spekulera kring vad de misslyckade förhandlingarna innebär för framtiden, men han konstaterar att Eva Gabrielsson i dagsläget inte har något kontroll över Stieg Larssons litterära kvarlåtenskap.

- Det blir resultatet av att hon tackat nej till alla erbjudanden, säger han.

Carl Cato

carl.cato@ttspektra.se