Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samma gamla kompis – men i modernare tappning

Pappersversionen av LT som kommer ut i dag är den sista i sitt slag. Imorgon har den en ny form, men chefredaktör Lennart Mattsson lovar att du som gammal LT-läsare kommer att känna igen dig.

Redan i oktober 2012 började tankearbetet med nya LT och delvis formen hur LT skulle se ut.

– Sedan vidtog bygget av det nya redaktionella systemet och den nya strukturen. Och i våras började egentligen det rena formarbetet med nya LT, säger Alexander Andersson, kvällschef på LT och den som tillsammans med den danske formgivaren Ole Munk samt koncernens form- och mallgrupp, har arbetat fram nya LT.

Finputsningen av den nya tidningen har pågått in i det sista och Alexander Andersson pekar på både stora och små förändringar. De större synliga förändringarna kanske framförallt syns på det som man på tidningsspråk kallar ettan – alltså första sidan.

– Sedan har vi mindre förändringar som bland annat nya symboler till horoskopet som vår illustratör Kjell Nilsson Mäki har gjort.

LT har två nyhetschefer, Alexandra Westerlund Karlsson och Ulrica Dahlqvist. Alexandra Westerlund Karlsson har varit med och sett förändringen av tidningen och är övertygad om att LT-läsarna kommer att gilla det de ser.

– Alexander Andersson har gjort ett hästjobb och jag tror att läsarna också kommer att tycka att det bli bra.

Några snabba frågor till Lennart Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på LT:

Kommer jag som läsare att känna igen mig i den nya tidningen?

– Jajamen! Tidningen är en kompis och det är viktigt att man känner igen den. Den får inte förändras för mycket, men hänga med i tiden och moderniseras, det ska vi.

Vilka förändringar kommer vi att få se?

– Förstasidan har vi fräschat upp. Den blir ännu tydligare, renare och modernare. Vi har också tittat på layouten på hela tidningen som har fått en ordentlig uppfräschning.

Måste man göra om tidningen då? Kan det inte vara som det är?

– En del vill ju ha det så. Det är någon sorts trygghet, men jag tror att läsarna känner att den blev fräschare och ser bättre ut i sin nya kostym.

Några andra nyheter du har att berätta?

– Ja, vi har bland annat en ny ledarskribent för Ida Nilsing som tyvärr flyttade till Stockholm. Tillbaka i huset är Tord Andersson som en gång tidigare också har jobbat på Länstidningen. Han kommer att jobba tillsammans med Kalle Olsson.

– Vi organiserar också om kultur och nöje. Det är två områden som ligger nära varandra. Ny kultur- och nöjesredaktör blir Sara Strömberg.

Om du har frågor kring nya LT har du möjlighet att chatta med såväl chefredaktören som nyhetscheferna på LT:s hemsida under onsdagen.