Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlad poesi av Kjell Espmark, 80

/

Det är mer än femtio år sedan Kjell Espmark debuterade som diktare och till dags dato har han givit ut tolv väl emottagna diktsamlingar.

Annons

 Dags alltså för en volym samlade dikter? Nej, min produktion är inte avslutad ännu, protesterar den produktive författaren i ett efterord till en nyligen utgiven samlingsvolym. Men hittills samlade dikter har det alltså ändå blivit – lagom till författarens 80-årsdag.

”Det enda nödvändiga. Dikter 1956-2009” heter samlingsvolymen med ett urval ur elva samlingar och den tolfte, ”Vintergata” återgiven i sin helhet.

I ett förord till samlingen skriver Aris Fioretos, att Espmark i sina dikter ofta tar de undertrycktas parti, men till skillnad från hetlevrade omstörtare i världen skyr han den grandiosa gesten. I Espmarks dikter råder ett lyriskt understatement som räddar texterna från att bli egenkära, storvulna och självsäkra. ”Så blir hans poesi på en gång mer tankfull och mer utmanande”.

Som poet debuterade Espmark alltså 1956 med diktsamlingen ”Mordet på Benjamin”. I en följande trilogi skriver han om makt och utsatthet och om ett dolt förtryck. Trilogin formar sig till en bitter satír över ett Sverige där individen ställs mot ett övermäktigt system.

Även i sina följande tre diktsamlingar fortsätter Espmark som den kämpande humanist han är att skildra människor, som är hjälplöst utlämnade åt krafter de själva inte kan styra.

I den nu utgivna volymen dikter – en mastig volym på nästan 500 sidor – finns utdrag ur samtliga Espmarks diktsamlingar. Den kan ses som förlagets hyllning till en produktiv och trogen författare.

Espmark har ju inte bara givit ut diktsamlingar. Totalt omfattar hans verksförteckning 35 volymer, där en serie på sju romaner om tillståndet i Sverige det senaste kvartsseklet intar en central plats.

Kjell Espmark har ju också som litteraturvetare – han var 1978 – 95 professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet – gjort en stor insats för litteraturen.

Som specialist på den svenska modernismen har han bland annat skrivit insiktsfulla böcker om Artur Lundkvists, Harry Martinssons och Tomas Tranströmers författarskap.

Den 80-årsjubilerande Strömsundssonen Kjell Espmark tillhör numera också veteranerna i Svenska Akademien, där han suttit sedan 1981.

LO Rindberg

Mer läsning

Annons