Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samiska förskolebarn får vänta på skolstart

Starten av den samiska förskoleavdelningen har senarelagts på grund av problem med att rekrytera samisktalande personal.

Östersunds kommun arbetar vidare med rekryteringen av personal till den samiska förskoleavdelningen på Mosippan som skulle ha öppnat i augusti.

– Målsättningen är att vi kan få någon på en tillsvidaretjänst från och med 1 september, eller så snart som möjligt därefter, säger Annika Källgård, skolområdeschef på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Kommunen hoppas kunna rekrytera en samisktalande pedagog, som kan tala syd- och/eller nordsamiska. Ingen har rekryterats i dagsläget.

– Vi ger inte upp utan jobbar vidare. Nu har vi en annons ute med sista ansökningsdag 16 augusti. Vi jobbar också med personliga kontakter och ytterligare kanaler, säger Annika Källgård.

Flera samiska föräldrar i Östersund är intresserade av att placera sina barn på den samiska förskoleavdelningen.

Hur länge är det rimligt att de samiska barnen och deras föräldrar får vänta på att förskolan öppnar?

– Vi vill att den ska öppna så snart det bara går. Men vi kan ju inte starta utan personal med rätt kompetens. Då skulle vi inte kunna erbjuda rätt slags verksamhet, säger Annika Källgård.

Enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk som började gälla 1 januari 2010 har samiska barn i förvaltningskommuner inom det samiska området rätt till förskola helt eller delvis på sitt eget språk. Förvaltningskommuner i Jämtlands län är Östersund, Berg, Härjedalen, Strömsund, Åre och Krokom.