Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samisk nationaldag med tårta och fotbollssnack

Samerna firade sin nationaldag med tårta och föreläsningar under torsdagen. I sommar blir det internationell fotbollscup med samisk kulturfestival i Östersund.

– Det blir en internationell turnering av hög klass där ett antal proffs som spelar i lag från Europa och Mellanöstern finns med, säger Jerker Bexelius på sydsamisk centrum Gaaltije.

Tolv lag deltar, däribland samiska landslaget och lag från Zanzibar, Sri Lanka, Quebec och Darfur.

I anslutning till fotbollscupen pågår en samisk kulturfestival där aktuella samiska frågor knyts ihop med exponering av kulturella värden.

Lena Persson har hållit populära kurser i hur man tillverkar "lapptussar" i 30 år och berättade om den samiska vinterskon utifrån ett bokprojekt. Hon har fokuserat på modeller med lokala variationer i sydsamiska området.

– Det är ett hantverk som sällan finns till försäljning numera och det är inte lätt att beställa såna här skor heller, säger Lena Persson.

För 30-40 år sedan var "lapptussar" vanliga i Jämtland som fotbeklädnad, sydda som en lågskaftad näbbsko av renskinn med håret vänt utåt.

– Förr användes de för att hålla sig varma, nu är de en kulturyttring. Med snöskoterns inträde blev de plötsligt dåliga att använda, säger Lena Jönsson.

Hur långt tillbaka "lapptussar" använts är oklart.

– En annan förändring kom när renmjölkningen, som innebar mycket stillasittande, övergick till köttproduktion. Då förändrades också kläddräkterna, konstaterar Lena Persson.