Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samisk kultur på scenen

Saepmie Welcomes är en festival som bland annat bjuder allmänheten på sydsamisk kultur, föreläsningar, samiska artister och diskussioner. Detta sker på olika ställen, dagar och tider i Östersund. I lördags var det sista rycket på Storsjöteatern med artisterna Lars-Jonas Johansson och Jon-Henric Andersson, Max Mackhé med band, och Slincraze.

Samisk musik är något vi sällan hör på radio, men lördags fick publiken uppleva äkta samisk musik i sin allra högsta grad. I första akten spelade duon Lars-Jonas Johansson och Jon-Henric Andersson, som nu är aktuella med en ny skiva. Skivan har för tillfälligt inget namn, men den förväntas släppas i höst.

– Helst i sommar, säger Lars-Jonas Johansson.

Duon har spelat tillsammans i drygt ett år men känt varandra i 20 år och båda har sysslat med musik sedan de var 15 år gamla. I den kommande skivan får vi även höra Tanja Nordfjäll som samarbetar med killarna.

– Skivan kommer att bli bred. Den kommer att innehålla allt från politik, kärlek, vardagliga bekymmer och många andra saker, säger Lars-Jonas.

Sida vid sida på scenen ger de publiken en fantastisk start på en mycket trevlig kväll.

I andra akten kliver Max Mackhé fram på scenen tillsammans med resten av sitt band som består av 5 killar. Gruppen spelar fiol, bas, trummor, akustisk gitarr och elgitarr. Första låten skrevs redan på 90-talet och var till en början en hyllningslåt till Jämtland men gruppen valde att i stället tillägna låten till Sápmi.

I sista och tredje akten är det dags för den ordinära, samiska rapparen Nils Rune Utsi, även kallad Slincraze. Nils är en ung kille på 24 år som kommer från Norge, hans musik handlar mycket om mobbning och han talar oftast ut om sin bakgrund när han står på scenen. Hans största inspirationskälla är Eminem. Nils gav ett perfekt avslut på en perfekt kväll och publiken såg väldigt nöjda och belåtna ut.