Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samisk förskola öppnar i Glen

Snart har Glen en egen förskola. Lagom till skolstarten drar föräldrakooperativet Vaerien maanah i gång sin verksamhet.

Idén till förskolan föddes i samband med att Bergs kommun beslutade att lägga ner skolan i Skålan. När nedläggningsbeslutet var ett faktum började föräldrarna i Glen att prata om möjligheterna att starta en egen förskola i Glen. De presenterade idén för kommunens representanter som genast nappade.

– Förskolan har haft stor nytta av den samiska undervisningen i skolan, men till hösten blir ju det inte längre möjligt. Därför vill vi ha en samisk förskola här, säger Elaine Asp, boende i Glen och mamma till två små barn.

Under sommaren har föräldrarna i Glen arbetat förberedande inför skolstarten och om allting flyter som det ska hoppas man att förskolan ska öppna redan nästa måndag.

– Det ska bli helt fantastiskt att få komma i gång, säger Benita Lindholm, mamma till ett av de barn som kommer att gå i förskolan.

Förskolan Vaerien maanah, som är sydsamiska och betyder fjällets barn, kommer att drivas som ett föräldrakooperativ. Verksamheten finansieras till hälften av kommunens barnomsorgskassa. Resterande del hämtas ur de pengar som Bergs kommun fått för att vara en så kallad samisk förvaltningskommun.

Som lärare kommer föräldrakooperativet att anställda äldre bybor. De är inte pedagogiskt utbildade, men mycket välbekant med sydsamiskan vilket kooperativets styrelse tycker är viktigast.

– Vi är så oerhört tacksamma för att den äldre generationen i byn ställer upp och tar på sig ansvaret. Utan dem hade det aldrig varit möjligt att genomföra det här, säger Elaine Asp.

Kerstin Lilja, också hon boende i Glen, tillägger:

– Våra föräldrar är den sista generationen som kan tala sydsamiska och därför är den här förskolan av stor vikt.

– Äntligen kan vi ge våra barn det vi förlorade, fortsätter hon.

Tanken är att barnen på Vaerien maanah ska vara utomhus i så stor utsträckning som möjligt. Barnens bas kommer att vara en nyrestaurerad lokal i byn, men verksamheten kommer till största delen husera i en flyttbar tältkoja.

– Eftersom tältkojan är flyttbar är tanken att barnen ska kunna följa med på exempelvis skiljning och slakt. Då blir kopplingen till de samiska traditionerna ännu starkare, säger Benita Lindholm.

– Barnen har varit med oss tidigare också, men eftersom vi jobbar är det svårt att ha fullständig koll på dem hela tiden. På det här sättet får de vara med, men det är förskolepersonalen som har ansvaret, fortsätter hon.

Innan Vaerien maanah slår upp sina portar om en vecka ska politikerna i verksamhetsnämnden godkänna föräldrakooperativet. Men det är till stor del bara en formalitet.

Totalt kommer sex barn att vara inskrivna på Vaerien maanah. Där kommer de att gå två till tre dagar i veckan. De resterande dagarna kommer de att gå i förskolan i Skålan och i Myrviken.