Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhall tog hem miljonorder

Sysselsättningen på Samhall i Svenstavik är tryggad de närmaste två åren.

Företaget har precis räknat hem en order värd 26 miljoner kronor.

Annons

I februari berättade LT att företaget Permobil kommer att flytta delar av sin tillverkning utomlands. I stället för att låta Samhall stå för den största delen av tillverkningskedjan är tanken att Permobil ska bygga ut sin fabrik i Tennessee, USA, och på sikt ta över hela produktionen.

I maj påbörjades den planerade flytten och Samhall i Svenstavik, som tillverkat elrullstolar till Permobil i 40 år, har till viss del fått mindre att göra.

Men nu är sysselsättningen på Samhall i Svenstavik återigen tryggad. Permobils filial på Alnö utanför Sundsvall ska utöka sin verksamhet och Samhall i Svenstavik har lyckats räkna hem en beställningsorder på chassin.

I måndags påbörjades produktionen av de nya produkterna.

– Tanken är att vi ska leverera tolv chassin varje dag, men mycket tyder på att det kan bli ännu fler i framtiden, säger Åke Falk, produktionsansvarig på Samhall.

Förutom att miljonordern tryggar sysselsättningen för de anställda på Samhall i Svenstavik tror Åke Falk att chassitillverkningen kommer att innebära en större möjlighet till personalutveckling för de anställda.

– Den här monteringen är något enklare jämfört med de stolar vi tidigare tillverkat. Det betyder att flera av våra medarbetare kan avancera. Och de mest rutinerade montörerna kommer kunna instruera andra, säger Åke Falk.

– Förhoppningsviks betyder det individuell utveckling, fortsätter han.

Ordern på chassitillverkningen är värd 26 miljoner kronor och sträcker sig över en tvåårsperiod. Men vad som händer därefter vet Åke Falk och hans kollegor inte. Permobil har tidigare deklarerat att de kommer att flytta viss tillverkning till Kina, vilket kan betyda att Samhall återigen får kämpa för att trygga sysselsättningen.

– Vad som händer efter de här två åren är naturligtvis svår att sia om. Men det här uppdraget betyder att vi i lugn och ro kan räkna på andra jobb och hitta andra lösningar till den dagen Permobil gör verklighet av sina planer, säger Åke Falk.

Samtidigt avslöjar Åke Falk att Samhall redan nu börjar räkna på ett antal andra stora jobb.

– Jag ser ljust på framtiden för Samhall, säger han.