Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samerna siktar på fotbollsguld

Till vardags är han sjukgymnast.
På somrarna extraknäcker han som renskötare.
Nu siktar Jens Andersson och det samiska landslaget på guld när fotbolls-VM för etniska minoriteter avgörs i Östersund.

Fritt valt hade samerna – eller Sapmí som laget heter på det egna språket – kunnat ställa upp med en högklassig startelva i VM-premiären mot Abchazien på måndag.

Eller vad sägs om Rosenborgs mittfältare Morten Gamst Pedersen, Club Brügge-backen Tom Høgli och förre svenske landslagsförsvararen Fredrik Stoor?

Men när stjärnorna antingen tackat nej eller inte kommit loss från sina klubbar får andra kliva fram – som Jens Andersson, en 26-årig mittfältare med division 1-meriter från IFK Luleå och Husqvarna FF.

Siktar på guld

– Det betyder jättemycket att få representera sitt folk. Fotboll är något som förenar hela världen, även samer och andra minoriteter, säger han.

Jens Andersson är uppväxt i Luleå, men har sina rötter i en samisk släkt i Idre.

– När jag åker hem så är jag med och hjälper till med renarna. Jag är med på kalvmärkningen på somrarna. Den samiska kulturen finns hela tiden med mig.

Det är Jens Anderssons andra VM-turnering. I den första, i Milano 2009, kom samerna på tredje plats.

På hemmaplan i Östersund spelar laget för guld.

– Att vinna är nummer ett. Sedan får man mycket annat på köpet genom att vara med.

"Hemsk historia"

Turneringen är öppen för etniska minoriteter som inte är medlemmar i det internationella fotbollsförbundet (Fifa).

– Många av lagen har en ganska hemsk historia. Tittar på hur samerna har blivit behandlade av den svenska regeringen. Eller kurderna som är 40 miljoner människor runt om i världen och som höll på att bli utplånade av Saddam Hussein i mitten på 80-talet. Här får de helt plötsligt chans att representera sitt folk, säger Per-Anders Blind som är ordförande i arrangerande Conifa, en internationell fotbollsorganisation för minoriteter.

– Jag har haft förmånen att döma liknande turneringar tidigare och sett hur ofantligt viktig den är för spelarna. Varje gång jag tänker på det får jag gåshud.

TT: Senast, i Kurdistan 2012, sågs finalen av 35 000 åskådare. Hur många blir det i Östersund?

– Arenan tar 6 000 personer, så jag förutsätter att den kommer att vara knökfull. Särskilt om Kurdistan går till final, då kommer Östersund att nå 9,5 på Richterskalan, säger Per-Anders Blind.

I samband med turneringen, som invigs på lördag, kommer det även hållas en samisk kulturfestival.