Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samerna ilskna över vargbeslut: "Oacceptabelt"

/

Vargen har bildat revir i renskötselområde i Junseletrakten. Honan får stanna eftersom hon bedöms som genetiskt viktig.

Nu rasar Samernas riksförbund mot beslutet.

Annons

Det handlar om den så kallade Tåssåsenvargen som i flera omgångar förra vintern flyttades av Naturvårdsverket. Den ryska vargen har fångats och transporterats söderut tre gånger men alltid kommit tillbaka till gränstrakterna mellan Jämtland och Västerbotten. I februari förra året fångades hon in strax utanför Brunflo.

Men efter tre transporter beslöt sig Naturvårdsverket för att den genetiskt värdefulla vargen inte skulle flyttas mer. Och sedan dess har hon bildat revir i Junseletrakten tillsammans med en hane från Acksjö i norra Värmland. Reviret ligger norr om Junsele där många samebyar har sitt vinterbete. Där får den vistas till och med våren 2013 enligt beslutet. Detta har vållat stor ilska hos samerna.

"Regeringens uppdrag är ett avsteg från tidigare praxis gällande etablering av revir inom renskötselområdet. Vi kan återigen vänta oss en debatt fylld av heta känslor från alla sidor", skriver Samernas riksförbund i ett öppet brev till regeringen och riksdagen.

Brevet har också undertecknats av SSR:s rovdjursgrupp. Tillsammans påpekar de att frågan inte handlar om vargens plats i den svenska faunan, utan om "rennäringens fortsatta existens".

Vidare kritiserar man svenska myndigheter för att försumma de åtaganden som är kopplade till urfolkens rättigheter.

Brevet avslutas så här:

"SSR och våra medlemmar accepterar inte etablering av vargrevir inom renskötselområde under några omständigheter".

Annons