Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samer har slitit in Denim Demons jeans

/
  • JanÅke Johnssons jeans har fått ett tydligt avtryck av hans snusdosa.Foto: Pressbild

De är visserligen skitiga men har aldrig varit snyggare. Nu är Denim Demons jeans färdigslitna och bröderna Olsson står redo att utforma nästa kollektion jeanstvättar.

Annons

Det var i somras som designerduon Anton och Oskar Olsson från det samiska jeansmärket Denim Demon åkte runt till Sveriges samebyar. Syftet var att dela ut jeans till de sju samer som sagt ja till att bära jeansen i ur och skur under ett halvår utan att tvätta dem. Detta för att se var på tyget de äkta slitningarna hamnade.

– Det har gått jättebra, över förväntan. Alla sju paren såg likadana ut förut, men nu ser alla olika ut, säger Anton.

Per-Henrik Bergkvist och JanÅke Johnsson i Jänsmässholmen är två av testpiloterna. Inte en enda gång på sex månader har deras jeans sett tvättmaskinens insida.

– Vi fick tips om att hänga ut dem på vädring om vi upplevde att de började lukta. Så det har varit fina grejer, bara roligt, säger JanÅke.

Inte ens under älgjaktens slakt tvättade de byxorna. Men då räckte det inte med lite frisk luft för att få bort odören.

– Jag ringde till Oskar och Anton och fick lov att skölja av dem åtminstone. Det skulle inte inverka på slutresultatet, säger JanÅke.

Nu på måndag har tiden gått ut. Då kommer Oskar och Anton till Jänsmässholmen för att samla in sina dyrgripar. Sedan väntar en utställning i ämnet i bland annat Berlin, Amsterdam, Manchester och Stockholm. Fotografen Sebastian Skarp har följt jeansresan från dag ett. När kommer då nästa kollektion?

– Vi börjar med att välja ut två jeans som vi går vidare med. De ska komma ut i butik nästa höst, säger Anton.

Mer läsning

Annons