Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samer gör kraftansträngning för skola

På tisdag ska den framtida skolstrukturen i Berg ännu en gång upp på fullmäktiges dagordning. Nu gör kommunens samer en sista kraftansträngning för att rädda kvar skolan i Skålan.

I måndags hade samerna i Bergs kommun ett möte med representanter från Bergs kommun.

– Det är bra att vi äntligen fick till ett möte. Men samtidigt känns det som kommunen inte har någon förståelse för oss samer, säger Jeanette Kråik, samernas taleskvinna i Berg.

Berg är sedan årsskiftet samisk förvaltningskommun, vilket innebär att kommunen får ett bidrag på 750 000 kronor årligen för att förvalta det sydsamiska språket.

– Och det är här förståelsen från kommunen brister. Enligt lagen är det vi som ska peka ut var pengarna behövs och var behovet är som störst, säger Jeanette Kråik.

Samerna själva vill det här året lägga en del av pengarna på skolan och förskolan i Skålan som en akut lösning för att inte förlora arbetet med den samiska integrering som har påbörjats där. Nästa år vill de satsa mer på bland annat äldreomsorgen, som också omfattas av lagen. Men kommunledningen är av en annan åsikt.

– De vill inte lägga pengarna på skolan, säger Jeanette Kråik.

– Jag blir så ledsen när de inte förstår oss. Om skolan läggs ner går det åtta år långa arbete vi har lagt ner upp i rök. Vi kan väl åtminstone invänta svaret på friskoleansökan, fortsätter hon.

Om skolan läggs ner är samerna rädda att det inte blir någon samisk fungerande integrering alls till hösten.

– De har inte presenterat något konkret förslag på hur integreringen blir till hösten. Vi vet att det är svårt att rekrytera språklärare och inga namn har ännu presenterats, säger Jeanette Kråik.

Nu kraftsamlar samerna och de övriga föräldrarna i Skålan för att behålla sin byskola. Föräldraföreningen i Skålan anordnar i helgen en busstur för alla kommunfullmäktigeledamöter i Berg. Turen går från Svenstavik till Handsjön och Glen för att visa vilka resor som väntar eleverna om en nedläggning av Skålans skola och högstadiet i Rätan blir verklighet.

Dessutom har samerna planer på att besöka fullmäktigesammanträdet i Svenstavik på tisdag.

– Men vi är väldigt besvikna på att punkten allmänhetens frågestund inte finns med på dagordningen. Då kanske vi rent av inte får komma tilltals, säger Jeanette Kråik.

Fullmäktiges ordförande Stig Göransson (C) säger ändå att om det finns kommuninvånare på plats som vill säga någonting får fullmäktige göra bedömningen om det finns anledning att tillåta det.