Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samer försiktigt positiva om ny rovdjurspolitik

Riksdagen klubbade den nya rovdjurspolitiken. Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie sameby är försiktigt optimistisk.

Hälften av renkalvarna som föds under ett år blir rovdjursmat. Sett till hela renhjorden i Jijnjevaerie sameby så är rovdjurens beskattning ungefär 30 procent av det totala antalet renar.

– Jag är försiktigt positiv till det nya förslaget, säger Marianne Persson.

I den nya rovdjurspolitiken, en omstridd proposition som riksdagen klubbade igenom på tisdagens eftermiddag, är just rovdjur i relation till rennäringen tydligt beskriven:

"Toleransnivån för skador på ren orsakade av stora rovdjur ska vara maximalt 10 procent räknat på den aktuella samebyns faktiska renantal. Renantalet baseras på fastställda renlängder som lämnats in till länsstyrelsen och utgörs av årliga renräkningar av vinterrenhjorden (efter slakt).", står det i den nu antagna propositionen.

– Självklart skulle de toleransnivåer det talas om i propositionen utgöra en stor skillnad för oss, säger Marianne Persson. Men av tidigare beslut rörande rovdjur har vi lärt oss att det ofta kan ta lång tid och att det i slutänden inte blir så bra. Jag vill inte fira innan jag sett något resultat, säger Marianne Persson.

I Jijnjevaerie sameby är det ingen specifik art av rovdjuren som beskattar renhjorden hårdast utan det sammanlagda rovdjurstrycket som är problemet. Men även här är det försiktig optimism då det verkat lite bättre under senare år.

– Hur årets resultat ser ut återstår att se, säger Marianne Persson. Vi räknar och rapporterar in renarna sista december. Det är lite som ett årsbokslut.