Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sameby vill ha skyddsjakt på lodjur

Handölsdalens sameby begär nu hos länsstyrelsen skyddsjakt på fem lodjur i Härjedalen.

Ansökan baseras på det höga rovdjurstrycket i renskötselområdet. Rennäringen har de senaste åren utsatts för negativa effekter på grund av ökade rovdjursförekomster.

– Det ökade rovdsjurstrycket innebär en betydande risk för att renskötseln omöjliggörs, skriver samebyn i ansökan till länsstyrelsen.

Lodjursstammen har ökat under senare år och till exempel konstaterades under 2008/2009 148,5 föryngringar i norra förvaltningsområdet, vilket motsvarar 787-1040 individer. Samebyn menar att det föreligger en överhängande risk för att staten inte kan kompensera för de lodjursföryngringar som förekommer inom renskötselområdet.

Riksdagen har uttalat att utvecklingen av rovdjursstammarna inom renskötselområdet inte ska omöjliggöra eller allvarligt försvåra för renskötseln.

– Sverige har också en skyldighet att se till att det finns förutsättningar för den samiska kulturen att fortsätta existera. Vid samtliga beslut ska därför staten beakta att de grundläggande förutsättningarna skyddas. Kan dessutom staten inte kompensera de skadelidande renskötarna för sin förda rovdjurspolitik så finns ingen annan möjlig lösning än en ytterligare reducering av antalet lodjur, menar Handölsdalens sameby genom ordföranden Richard Åström.

Under licensjakten på lodjur i vintras skulle 127 lodjur få fällas i norra rovdjursförvaltningsområdet enligt Naturvårdsverkets beslut. Utfallet blev emellertid inte det förväntade. Bara 82 av tilldelningen fälldes. Det dåliga utfallet berodde bl.a. på dåliga väderförhållanden. Det gick helt enkelt inte att bedriva någon lodjursjakt.

Nu menar Handölsdalens sameby att beslut om skyddsjakt bör medges för de antal lodjur som inte fälldes genom licensjakten. För samebyns del in nebär det alltså fem lodjur som man nu önskar skyddsjakt på.