Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sameby stämmer staten på 22 miljoner

Ohredahke sameby i norra Jämtland kräver staten på 22 miljoner kronor för utebliven rovdjursersättning.

Under sammanlagt åtta år ska staten ha betalt för lite pengar anser samebyn och hotar nu med att stämma staten.

Rovdjuren i Sverige har orsakat mer lidanden för Ohredahke sameby än vad byn tidigare trott. Samebyn har använt sig av ett nytt statistikprogram och har på så vis kunnat räkna ut nästan på den exakta kronan, så som de själva uttrycker det, "den skada statens rovdjurspolitik orsakar samebyarna".

Under åren 2004 till 2012 har ersättningen från den svenska staten varit alldeles för låg. Samebyn kräver därför att staten ska betala närmare 22,4 miljoner kronor i ersättning till dem.

– Jag har ju alltid vetat att staten utger betydligt mindre i rovdjursersättning till samebyn än vad den verkliga skadan uppgår till. Men när man nu beräknar skadan och får den svart på vitt i pränt blir man chockad, säger Sture Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby, i ett pressmeddelande.

I stämningsansökan som samebyn kommer att skicka till tingsrätten skriver man bland annat:

"Renar utgör egendom i egendomsrättslig mening. Renen ägs av enskilda renskötare och har ett ekonomiskt värde för dessa, både som slakt- och avelsdjur. Renar utgör således sådan egendom som skyddas av folkrättens egendomsrättsbestämmelser samt av egendomsskyddet i 2 kap 15 § Regeringsformen".

"Även FN-organ har slagit fast att staten har en skyldighet att fullt ut kompensera samiska renägare för skada orsakad av statens rovdjurspolitik".