Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sameby ansöker om katastrofskydd

Det är kris för renbetet. Jijnjevaerie sameby är en av många byar som har ansökt om katastrofskadeskydd.
– Det är riktigt dåligt bete, säger Marianne Persson, Jijnjevaerie sameby.

Vintern är en känslig tid för renar. Det händer emellanåt att betesmarkerna blir låsta eftersom det bildas is nära marken – så har det blivit den här vintern.

– Det är isigt både i laven och ovanpå. Det är små fläckar där det hann bli bart, men det är inte några stora områden, säger Marianne Persson.

Jijnjevaerie stödutfodrat en del renar, men har inte riktigt kunnat lösa problemet helt. Därför har samebyn nu ansökt om katastrofskadeskydd från sametinget.

– Vi har helt låst bete på våra vinterbetesland, men vi försöker hålla oss väster om E45, för det är något bättre där, säger Marianne Persson.

Än så länge är Jijnjevaerie den enda sameby i länet som har ansökt om katastrofskadeskydd. I Västerbotten och Norrbotten är det betydligt fler.

– Vi har inga platta tallhedar här i vårt område, så läget kan aldrig bli riktigt så allvarligt som i Västerbotten och Norrbotten. I granskog och bergsområden är det alltid variationer så det finns något skrotbete. Men i år är ett sådant år då renar kommer finna mar på andra ställen än de normalt brukar finna mat, säger Marianne Persson.

Grundproblemet till att det blir dåligt bete emellanåt är enligt Marianne Persson ett helt annat.

– En orsak till att det blir katastrof är att renbetesmarken har minskat så enormt. Det är normalt att det blir dåligt bete, det händer med regelbundna intervaller. Nu är det bebyggelse, vindkraft, slalombackar och vägar. Våra förfäder parerade med att flytta dit det fanns bete.

Sören Långmark, rennäringskonsulent hos sametinget, som inventerar renbetesmarker allt eftersom det kommer in ansökningar om katastrofskydd, ser ett annat problem.

– Stormen Hilde skapade problem att ta sig fram och många arbetsdagar blev förstörda av stormen. Det tog mycket kraft för att kunna nyttja marker och anläggningar, mer än det borde ha tagit.

Han tror att fler samebyar i länet kan komma att ansöka om katastrofskadeskydd.

– Jag vet att de inte har det så bra de nordliga byarna i Jämtland. Jag kan misstänka att det blir kärvt nu när det har blivit så kallt.