Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sambopar riskerar ekonomisk smäll

Över 60 procent av landets sambopar har inte diskuterat vad som händer med ekonomin vid en separation eller om någon avlider, det visar en undersökning från Länsförsäkringar.

Annons

Över 60 procent av landets sambopar har inte diskuterat vad som händer med ekonomin vid en separation eller om någon avlider, det visar en undersökning från Länsförsäkringar. I värsta fall kan det innebära stora ekonomiska svårigheter för den som blir kvar.

Många känner inte alls till de ekonomiska konsekvenserna vid en separation eller ett dödsfall, säger Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringars privatekonom. Bland annat kan det bli så att den efterlevande sambon måste flytta från bostaden för att den avlidnes föräldrar eller syskon ska få sitt arv. Det beror på att sambor inte ärver varandra om inte ett testamente har skrivits.

Enligt undersökningen så har bara 35 procent av landets sambopar diskuterat hur de vill att ekonomin ska bli vid en separation eller om någon avlider. Av de som inte pratat om det säger 60 procent att det inte tänkt på att de behöver det. 11 procent anser att ämnet är tråkigt och att de inte vill tänka på separation eller dödsfall.  

Av dem som pratat om vad som händer med ekonomin vid en separation eller ett dödsfall är det bara hälften som ordnat med juridiska papper som testamente eller samboavtal.

Risken är stor att många sambopar inte sätter sig in i frågan förrän det är för sent, fortsätter Elisabeth Hedmark. Bostaden är ofta en stor investering och vid en separation kan det medföra oväntade konsekvenser. Även om den ena sambon har betalat den större delen av bostaden som köptes för att användas gemensamt och även står som ägare, kan det innebära att bostadens värde ska delas lika vid en separation.

Några tips från Elisabeth Hedmark:

   * Det kan vara viktigt att båda parter lånar lika mycket vid ett bostadslån.

   * Sambor ärver inte varandra om det inte finns testamente.

   * Den ekonomiskt svagare parten kan missgynnas av att vara sambo.

   * Barn får alltid ut sin laglott även om testamente har skrivits.

   * Fördela de löpande utgifterna så lika som möjligt.

Vill du veta mer om familjejuridik kan du läsa Privata Affärers familjejuridikskola: http://www.privataaffarer.se/familjeekonomi/200808/privata-affarers-familjeju/index.xml

Du kan också ladda ner enklare mallar för samboavtal och testamenten på: http://www.privataaffarer.se/avtalsmallar

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer
Annons