Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sambon begärs häktad för mord

Sambon till den mördade kvinnan från Falun begärdes på måndagen häktad som på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt människorov.

Annons

Mannen ställs inför häktningsdomaren i Falu tingsrätt på tisdagsförmiddagen. Den 34-årige mannen fortsätter att neka till att ha något med fästmöns försvinnande och död att göra, men åklagaren anser att misstankarna mot honom är så starka att han vill ha honom häktad.
Sambon har hörts flera gånger och senast i söndags hördes han ingående om kvinnans försvinnande och om sitt eget underliga uppträdande vid riksväg 80 mellan Falun och Rättvik i fredags.
Identiteten på kvinnan som hittades död i terrängen intill riksväg 80 är inte klarlagd, men mycket talar för att det är den försvunna kvinnan.
– Vi betraktar fortfarande kroppen som en död människa som inte är identifierad. Vi vill var säkra innan vi säger något. Obduktionen väntas ge besked om bland annat identiteten, säger Dalapolisens informatör Hans-Åke Hedin till TT.

Polisen vill inte närmare avslöja vad 34-åringen berättat i förhören.
– Vi har hört honom på nytt men läget är oförändrat. Han nekar, säger Hans-Åke Hedin vid Dalapolisen.
Kvarlevorna efter kvinnan har skickats till Uppsala där kroppen ska obduceras och det är först när det är klart som utredarna får veta hur kvinnan dött.
Polisen vet inte var kvinnan dödades och för närvarande tros hon inte ha mördats på den plats i skogen där hon hittades.
– Vi ser fyndplatsen som just en fyndplats. Mer vet vi inte just nu, förklarar Hans-Åke Hedin.
Enligt Hedin är det oklart hur länge kvinnan legat död i skogen. Han vill inte säga i vilket skick kroppen var eller om det fanns rester av en brand på fyndplatsen.
Hans-Åke Hedin säger dock att sambon inte har någon anknytning till det område där kvinnan hittades.
Det var i fredags eftermiddag som 34-åringen dök upp på riksväg 80 mellan Falun och Rättvik. Han var brännskadad och berättade förvirrat för flera personer att han funnit en död kvinna i skogen.
Mannen fördes till sjukhus men fördes senare på kvällen över till polisen där han blev anhållen. Samma dag hittades också den döda kvinnan i terrängen.

Kammaråklagare Nicklas Eltenius säger till TT att det med stor sannolikhet är den försvunna Falukvinnan som hittats död. Det är av det skälet som han begärt mannen häktad som på sannolika skäl misstänkt för mord.
– Allt talar för att det är fästmön som hittats. Jag vill ha honom häktad för mord eftersom jag inte vet om kvinnan blivit bortrövad. Däremot tyder allt på att hon bragts om livet, säger han.
Enligt åklagaren ska kvinnans kropp obduceras på tisdagen och då får utredarna besked om hur hon dött.
34-åringen hördes ingående på söndagskvällen om omständigheterna kring försvinnandet och om vad han gjort dagarna därefter.
– Han lämnade en historia som jag inte tror på, säger Nicklas Eltenius.
Åklagaren avslöjar att brand anlagts på den plats där kvinnan hittades.
– Det finns tecken på brand på fyndplatsen. En teori vi arbetar efter är att 34-åringen återvänt till platsen för att undanröja kroppen, säger Nicklas Eltenius.
Den tekniska undersökningen på fyndplatsen är inte avslutad utan kommer att pågå i ytterligare en eller ett par dagar. Teknikerna försöker fastställa hur länge kroppen legat på platsen.
Några nya förhör med 34-åringen har inte planerats de närmaste dagarna men troligen kommer åtminstone ett att hållas före helgen.
– Vi kontrollerar nu närmast de uppgifter mannen lämnat i tidigare förhör, säger Nicklas Eltenius.
Mannen har under förhören uppträtt redigt och samlat.
– Han kan berätta utan att staka sig och har inte brutit ihop, avslutar åklagaren.

Mer läsning

Annons