Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete mot skoterfylla

Under perioden 2010 till 2011 inträffade hälften av Sveriges skoterolyckor med dödlig utgång i Strömsundsområdet. Nu kör kampanjen "Ta ställning" i gång för att minska skoterfyllan i kommunen.

Fyra av de åtta dödsolyckorna med skotrar i Sverige inträffade i Strömsund. Efter att kommunen börjat sticka ut i statistiken tog Berit Holter, drogförebyggande samordnare på Strömsunds kommun, kontakt med Björn Svanberg som är närpolis i Strömsund för att tackla problemet.

Kampanjen smygstartade med information under skoterns dag redan i höstas, men det är under februari i år som de kör i gång för fullt. Först på listan är att göra besök hos alla högstadieelever i Strömsunds kommun.

– Vi kommer berätta för eleverna om riskerna med alkohol och låta dem delta i diskussioner där de får prata om olika scenarion och tänka till, säger Björn Svanberg. Det bästa sättet att rädda liv är ju att undvika farorna.

Genom dessa diskussioner och rollspel hoppas han och Berit Holter nå eleverna genom att låta de själva ta ställning och hjälpa dem att tackla situationerna om de ställs inför dem. Det är en pedagogik Svanberg tror på framför att bara stå och prata om ämnet.

Men Björn Svanberg påpekar också att det inte bara är polisens ansvar att hålla alkoholen borta från trafiken och skoteråkandet.

– Vi kommer under februari skicka ut information till alla boende i Strömsunds kommun, så att alla kan hjälpa till genom att tänka efter, säger han.

Den 30 januari håller Berit Holter och Björn Svanberg ett seminarium på OSD Kongress och event där de berättar mer om sitt arbete och om kampanjen.