Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete ger styrka

Under den kommande veckan besöker den socialdemokratiska landstingsgruppen Strömsunds kommun för att diskutera framtidens vård med medborgare och personal. Och så vill vi hylla alla duktiga medarbetare – ni är den främsta anledningen till att Strömsunds primärvårdsområde presterar så goda resultat.

I Strömsund finns några av Sveriges mest uppskattade hälsocentraler. Det visar den senaste patientenkätundersökningen. Såväl landstingets egna hälsocentraler som Nya Närvården AB:s och Närvård Frostvikens enheter utmärker sig positivt. Det goda samarbetet mellan landstinget och Strömsunds kommun, inte minst när det gäller Närvård Frostviken och familjecentralen, är tydliga exempel på vad vi kan åstadkomma när vi river administrativa gränser och fullt ut fokuserar på medborgarnas bästa. De positiva resultaten i Strömsund stärker oss socialdemokrater i uppfattningen att det är rätt att satsa på den nära vården. När vi tänker framåt, hur vi ska utveckla vården i vårt glesbefolkade län, är ambitionen att jobba för ökad trygghet och tillgänglighet. Här finns lärdomar att dra från andra landsting. På andra sidan länsgränsen från Strömsund, i Västerbottens inland, har man kommit långt i införandet av distansöverbryggande teknik. Ett exempel är de hälsorum som inrättats på orter som tidigare saknat sjukvård och där patienter kan konsultera vårdpersonal via telelänk. Patienter behöver därmed inte transportera sig till och från hälsocentralen utan kan till exempel få en sårskada bedömd av en läkare på distans. I hälsorummen finns också utrustning för att utföra enklare undersökningar på egen hand, till exempel kontroll av blodtryck. Andra yrkesgrupper som logopeder och arbetsterapeuter kan också, som ett komplement till det vanliga patientmötet, dra nytta av den distansöverbryggande tekniken.

Vi vet att långa avstånd kan minska benägenheten att söka vård. Vi tror därför att den här typen av satsningar kan underlätta för patienter i länets glesbefolkade delar. Från moderat håll påstås att Socialdemokraterna har en dold agenda, att vi försöker slå undan benen för privata vårdgivare. Inget kan vara mer fel. Vi uppskattar Nya Närvården AB:s arbete i Strömsunds kommun, och vi vet hur mycket deras närvaro betyder för medborgarna. Jämtland är ett stort län med en liten befolkning. För att utveckla vården i Strömsund och övriga delar av länet, behövs samarbete och en vilja att lära av varandra – helt enkelt få alla goda krafter att dra åt samma håll.

Landstingsstyrelsens socialdemokratiska grupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel