Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete ger fler jobb åt utlandsfödda

Arbetsförmedlingen i Strömsund lyckas bra med att få nyanlända och utomeuropeiskt födda ut i sysselsättning. Redan i somras uppfylldes målen för hela året.

Arbetslösheten fortsätter att minska i Jämtlands län och är nu nere på 8,1 procent jämfört med riksgenomsnittets 8,5 procent, visar statistik för september månad.

Positivt är också den trend som visar att Arbetsförmedlingarna i länet lyckas rätt bra med att få utomeuropeiskt födda personer ut i arbete eller studier. Däremot når inte alla Af-kontor samma resultat med gruppen nyanlända, det vill säga de som varit i länet i mindre än 36 månader.

Men Arbetsförmedlingen i Strömsund visar bra resultat med båda dessa grupper, där målen uppfylldes redan i somras.

– Flera av dessa människor drivs av en utbildningshunger, men alla har inte samma förutsättningar. En del har befunnit sig i flyktingläger i många är, saknar utbildning och är analfabeter. Medan andra, som exempelvis många syrier, är välutbildade, säger Peter Frost, chef vid Arbetsförmedlingen i Strömsund.

Oavsett bakgrund betonar man dock från Arbetsförmedlingens sida betydelsen av att lära sig svenska språket och när väl uppehållstillstånd och personnumren är klara agerar Arbetsförmedlingen snabbt.

– Vi är snabbast i hela Jämtland med att ordna en etableringsplan. I planen ingår i att vi vill få dem att studera svenska så snart det är möjligt. Sedan kombineras svenskundervisningen med arbetspraktik och kontakter med olika lotsföretag. På lotsföretagen får de bland annat information om hur svenska samhället fungerar.

Arbetsförmedlingen har även avtal med företaget Lernia som erbjuder undersköterskeutbildning.

– Den utbildningen är sällsynt lyckad. I fjol våras fick gick alla ut i arbete efter utbildningen.

Inom kommunen finns också projektet Arbetskraftskoordinator som har öppnat upp för både praktik och anställningar.

– Det är en väg in i den kommunala verksamheten och praktiken ger viktiga referenser, säger Peter.

I Strömsund finns särskilt goda förutsättningar för att lyckas med att få arbetslösa med utländsk härkomst ut i sysselsättning enligt Peter.

– Ja, mycket tack vare den grund vi har lagt och det fina samarbetet mellan oss, näringslivet och kommunen, säger Peter Frost.