Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbeta med Norge

Jämtlands län har tillhört Norge längre än det tillhört Sverige. Vår gemensamma kultur och samarbetet med Trøndelag går så långt tillbaka som 1178 efter slaget på Storsjöns is. Det är nu dags att sudda ut gränserna för att öka tillväxten och tillgängligheten till service i regionen.

NTNU i Trondheim är Norges näst största universitet. För att öka attraktiviteten och kvaliteten i utbildningen vid Mittuniversitetet samt stärka samarbetet mellan Jämtland och Trøndelag måste vi börja sudda ut gränserna. Inom ett par års sikt ska studenter vid Mittuniversitetet kunna erbjudas gästprofessorer från NTNU och vice versa.

Vi måste dra nytta av de kunskaper som finns på respektive sida av gränsen och även möjliggöra för en näringslivskoppling mellan företag i Sverige och NTNU respektive företag i Norge och Mittuniversitetet. På så vis ökar vi attraktiviteten i regionen. Trøndelag är en av de starkaste tillväxtregionerna i Norden och många svenskar arbetar i Trondheim och övriga Trøndelag. För att öka tillväxten i hela regionen och inte enbart Trøndelag måste vi uppmuntra norskar att starta företag i Sverige och vice versa. Fri rörlighet över gränserna gäller för nordiska medborgare som turistar. Men för en familj som bor på svenska sidan av gränsen men har betydligt närmare till samhällsservice på norska sidan är gränsen betydligt högre. Vi måste därför garantera närhet till vård, skola och omsorg genom att ge befolkningen i gränsområden möjlighet att bestämma.

Bor du i Storlien måste du kunna besöka primärvård i Meråkers kommun på samma sätt som i Sverige och bor du i Røros kommun bör du kunna gå i skola i Funäsdalen. För att öka attraktiviteten till dessa samarbeten måste vi satsa på infrastruktur. Höghastighetståg mellan Trondheim och Östersund skulle öka attraktiviteten dels till dagspendling över gränsen, men även öka turismen och dra nytta av den internationella flygplatsen i Værnes. Vi måste även satsa på en järnväg Røros-Funäsdalen-Sveg, vilket skulle stärka tillväxten och turismen i hela regionen.

För att förverkliga detta måste vi jobba tillsammans. Detta är ett framgångsrecept för en ny tillväxtregion Jämtland-Trøndelag som har minst lika stor potential som Öresundsregionen.

Björn Larsson (C) Distriktsordförande CUF Jämtlands län, Kandidat till Östersunds kommunfullmäktige och landstinget

Mari Storm Myrmæl (SenterPartiet), Distriktsordförande Senterungdommen Sør-Trøndelag

Magnus Wåtland Delbekk (SenterPartiet) Distriktsordförande Senterungdommen Nord-Trøndelag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel