Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salmonella i ICA:s blandfärs

Salmonella har upptäckts i blandfärs av ICA:s eget märke.
Färsen kan ha sålts i hela landet.

Annons

Återkallandet gäller blandfärs, 50 procent nötkött och 50 procent fläskkött, i totalt 400 förpackningar på 2,5 kilo med sista förbrukningsdag den 29 april. Fläskköttet kom från Danmark och nötköttet från Irland.
Den aktuella blandfärsen kan enligt ICA har sålts i hela landet. I och med återkallelsen stoppas all försäljning av varorna i kassan.
– Det rör sig om ett extremt litet parti, det kan jämställas med en förpackning i var tredje ICA-butik, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på ICA.
Salmonellan upptäcktes vid den obligatoriska stickprovstagningen av mald färs vid ICA:s anläggning i Västerås. Varken råvarans handelsdokument eller ICA:s stickprovskontroll av köttet hade visat på någon smitta.
– Det var därför 400 förpackningar hann ut i butik innan partiet stoppades. Den stora andelen av det smittade partiet är spärrat på anläggningen i Västerås och går nu direkt till destruktion, säger Johanna Stiernstedt.
Företaget uppmanar kunder som har köpt produkten att lämna tillbaka den till närmaste ICA-butik, eller kontakta kundtjänsten. Smittan oskadliggörs om kött eller färs genomsteks väl, eftersom bakterierna dör vid 70 grader.
Det är enligt Johanna Stiernstedt ännu inte fastslaget om smittan fanns i fläsk- eller nötköttet. Det vet företaget först när analyserna gett svar på vilken salmonellatyp det rör sig om. Men salmonella är vanligare i fläskkött än i nötkött.
Danska myndigheter upptäckte vid kontroller nyligen salmonella i vart åttonde kontrollerat parti fläskkött. Livsmedelsverket i Sverige anser dock att den svenska salmonellakontrollen är mycket god och att svenskar inte behöver oroa sig för importerat fläskkött.

Mer läsning

Annons