Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sally Jones har något för alla

/
  • Jakob Wegelius, årets vinnare  av Augustpriset  i barn- och ungdomsboksklassen, är de små streckens och detaljernas mästare.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Annons

”Berättelsen börjar en tropisk ovädersnatt för ett hundratal år sedan…”

Så mytiskt, mystiskt inleds årets August-prisvinnande bok, ”Legenden om Sally Jones”. Bilden på samma sida som texten visar svart natt, hotfulla moln och palmer böjda i storm. Denna natt i början av 1900-talet, de hisnande äventyrens tid, föds en unge i gorillaflocken och hon spås en mörk och olycklig framtid av flockens äldste.

De första åren är en lycklig idyll på mammans rygg men snart går spådomen i uppfyllelse. Hon fångas av belgiska tjuvjägare och fraktas med flodbåt till Léopoldville för att säljas. Där börjar en världsomspännande äventyrsresa och vi följer med.

Jakob Wegelius är de små streckens och detaljernas mästare. Han har lagt ner sin talang och oändlig omsorg på miljögestaltningen; Istanbul och New York, orientexpressen, cirkus, djurparker, Afrikas djungler och de mänskliga existenser som skrupelfritt utnyttjar apans läraktighet.

Sally Jones blir en fullfjädrad inbrottstjuv, ingen kan klättra som hon! Att den bekväme trollkarlen lär Sally köra bil, blir hans misstag men friheten innebär inget lugnt liv för Sally.

Den fantastiska historien rymmer inte bara rafflande äventyr, hemska brott, ondska och grymma svek utan också trofast vänskap och hopp. Den kan läsas för storögda förskolebarn och av alla åldrar. Den öppnar nya världar för de unga och refererar till en äldre berättartradition för de mer erfarna.

”Legenden om Sally Jones” har något för alla.

Mer läsning

Annons