Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sällsynt uggla på besök vid Holmtjärn?

Agneta Blom mötte en fjälluggla i närheten av Holmtjärn, det är hon övertygad om. Men experterna tvivlar. Skulle det vara en sådan så är det en stor sensation.

Annons

Agneta Blom är ofta ute i skog och mark för att titta efter björn och fåglar, men denna gång var hon ute tittade efter bär. På en myr, ett par kilometer från Holmtjärn, kom plötsligt en stor fågel, och Agneta blev helt överväldigad, för hon kände igen fågeln:

– Det var en fjälluggla, en hane, för den var kritvit. Honan har bruna fläckar. Den var jättestor, över sextio centimeter.

Ugglan flög väldigt lågt och Agneta kom den så nära som 10-12 meter.

– Det var oerhört mäktigt. Fjällugglan ska inte finnas här, möjligtvis kan man se den i fjälltrakterna någon enstaka gång.

Fjällugglan finns inte i Jämtlands län, enligt Stefan Bergman på Jämtlands-Härjedalens Ornitologiska förening, och det är sällsynt att den besöker länet:

– Det är många år sedan den sågs, säger han. För fem år sedan trodde man att den var här, men det visade sig vara en albino jorduggla. Den är inte lika stor, men det kan vara svårt att storleksbedöma en fågel.

Är det verkligen en fjälluggla så är det en sensation:

– Vi har haft två sensationella besök i år, berättar Stefan Bergman. En Rödhalsad gås som sågs i västjämtland och en Skrikörn som setts i två veckor, från Härjedalen och till Svenstavik. Den var ringmärkt i baltländerna.

Lars Bruks, ornitolog i Hoting, ska ut och se om han hittar ugglan. Han har svårt att tro att det är en fjälluggla:

– Inga fjällugglor har synts i Sverige i år. Det är troligen en lappuggla, den är också stor, och kan vara rätt ljus.