Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällan har korruption varit så underhållande

/
  • Peter Capaldi som den politiska pitbullen Malcolm Tucker och James ”Tony Soprano” Gandolfini som general Miller i nästan insmickrande smarta politiska satiren ”In the loop”. Foto: Nicola Dove

In the loop

Genre: Politisk satir

Premiär: 30 oktober 2009

Med: Tom Hollander, Peter Capaldi, James Gandolfini med flera

Regi: Armando Iannucci

Speltid: 1 tim 41 min

Censur: Barntillåten

Betyg: 4

Annons

Åh, vad en viss sorts människor älskar ”In the loop”. De som hatar George Bush. De som blir upprörda när Göran Hägglund talar om kulturelit. De som ser kapitalistiska konspirationer bakom allt från FRA-lagen till allsvenskans slutspurt.

Många kommer att kalla ”In the loop” för en korsning mellan ”The office” och ”Vita huset”.

Det är för att det står så i filmens pressmaterial – men också för att den ÄR det. Det är den perfekta beskrivningen. Fanns en bättre skulle jag använda den.

Filmen bygger på en tv-serie, ”The thick of it”, som utspelas bakom kulisserna hos den brittiska regeringen. Här är det en minister så obetydlig att han knappt finns som råkar yttra att ett krig i Mellanöstern är ”oförutsebart”.

Frasen är exakt så vag och mångtydig att den blir det perfekta politiska slagordet – och snabbare än man kan säga massförstörelsevapen är ministern i Washington där han kläms som en blomma i ett herbarium mellan duvor, hökar, generaler, karriärpolitiker, ”sakkunniga” som ser ut som om att vara på besök hos sin storebror på mellanstadiet – och framför allt mellan käftarna på pr-kungen Malcolm Tucker, en man vars politiska argument är en ändlös räcka svordomar och könsord på en skotska så tjock att den hade varit överkvalificerad för ”Du är vad du äter”.

”In the loop” är en film som får dig att känna dig smart, intellektuell och europeiskt sofistikerad – när du inte är fullt upptagen med att skratta dig ner från biostolen. Aldrig, utom möjligen i ”Wag the dog”, har krig, korruption och politik varit så skamlöst underhållande.

Saliga de som demonstrerar mot Irakkriget. Saliga de som skriver i tidningar. Saliga de som läst minsta poäng genusvetenskap. Saliga de som inte äter kött. Saliga de som gillar ”lite djupare film än, du vet, den typiska Hollywoodrullen”.

Saliga de. Nu har de ”In the loop”.

Och grejen är att den är ju makalöst rolig för er andra också.

Mer läsning

Annons