Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salladsbarer misstänks ligga bakom fall av matförgiftning

Två fall av matförgiftning på grund av misstänkt dålig mat i salladsbarer har anmälts till Östersunds kommuns hälsoskydd.

– Vi har inte fått in så mycket klagomål om salladsbarer eftersom fenomenet är rätt nytt, säger en hälsovårdsinspektör på Östersunds kommun.

Annons

Varje mataffär med självaktning har numera en egen salladsbar där kunderna själva får plocka åt sig sin sallad i en plastskål. Många frågar sig om det är hygieniskt att exponera mat så öppet, särskilt i förkylningstider då många hostar och nyser över maten. Nu har visserligen många butiker ett stort lock över de olika skålarna men många gånger glömmer kunderna att fälla ner det. På andra ställen finns ett plasttak över maten, ett så kallat hostskydd.

Hälsoskyddsinspektör Peter Grevsten på Östersunds kommun säger att salladsbarerna i butikerna bedöms ha en relativ låg smittorisk.

– Vi har haft ett par matförgiftningsfall, där de klagande har utpekat salladsbarerna som smittkällan. I ett av de fallen gjorde jag en inspektion, men det hade gått för lång tid mellan insjuknandet och anmälan, så det gick inte att ta några prover, säger Peter Grevsten. Han säger också att salladsbarerna är ett relativt nytt påfund så att det är en anledning till att man inte fått in så många anmälningar.

En butiksägare i Östersunds centrum håller inte med att det är en låg risk att smittas av salladsbarerna.

– Jag har själv blivit drabbad av en svår matförgiftning av maten i en salladsbar. Det hände i somras och det var bara jag i min familj som åt sallad, som jag köpt i en butik i centrum.

Butiksägaren blev riktigt dålig. Han hamnade på Östersunds sjukhus och fick ligga i dropp i fem dagar.

– Den där salladen gjorde att jag missade min sons examen, säger han. Eftersom jag inte ätit något annat så måste det vara något i salladsbaren som inte var bra. De här barerna kan bli rena bakteriehärdarna om de inte sköts på rätt sätt, säger han.

Några veckor senare så gick butiksägaren förbi salladsbaren igen.

– Där stod en person och mumsade för fullt av innehållet i baren och maten tog han med bara händerna. Det var fruktansvärt att se. Jag sprang direkt till kassan och berättade och de skyndade dit och fick bort mannen. Inte så konstigt om man blir dålig av den maten, säger butiksägaren.

Hälsoskyddsinspektören Peter Grevsten säger angående den här händelsen:

– Så här får det naturligtvis inte gå till. Det här liknar mer en form av sabotage. Det gäller för personalen att ha koll hur salladsbarerna sköts.

Vid Hemköps salladsbar står Angelica Edberg från Östersund och fyller på sin plastlåda.

– Jag skulle aldrig köpa sallad från en bar som inte har lock över maten, säger Angelica medan hon plockar oliver, tonfisk, gurka och ost ner i sin skål.

• Köper du ofta sallad i lösvikt?

– Det gör jag. Flera gånger i veckan

• Du är inte rädd att åka på magsjuka?

– Den här salladen ser så fräsch ut, så det är nog ingen risk.

Ulrika Lindström är färskvaruchef på Hemköp. Hon säger att butiken är mycket noga med skötseln av salladsbaren.

– Ingen vara får ligga i sin form med än 48 timmar. Efter det så slängs maten. Varje natt så tar vi in formarna till ett kylrum där vi har plus fyra grader.

• Vad går mest?

– Det är kyckling, tätt följd av kräftor och räkor.

• Det måste bli mycket svinn för er.

– Det blir det. Vi kastar mat som det egentligen inte är något fel på. Men vi följer våra regler och då blir det tyvärr så.