Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säljer butiken efter 22 år för sonens skull

Den 1 september byter Ica butiken i Gällö ägare. Paret Mikael och Katarina Backlund flyttar till Östersund främst för att de inte anser sig få det stöd de behöver av Bräcke kommun för sin autistiske son Erik.
– Det känns tomt och vemodigt att sälja men vi måste fokusera på Erik nu, säger Mikael Backlund.

Annons

Efter 22 år väljer ägarna Mikael och Katarina Backlund att sälja Ica butiken i Gällö och flytta till Östersund. Den största anledningen till att de säljer är att de vill förändra situationen för 17-årige sonen Erik. Eriks vardag har under två års tid bestått av att åka skolskjuts till och från hemmet i Bräcke klockan halv sju på morgonen för att komma hem först nio timmar senare. Eriks pendlande på 12 mil om dagen beror på att kommunen säger nej till en plats på ett elevhem i Östersund med motiveringen att skolbehovet är tillgodosett.

– Kommunen anser inte att de har något ansvar för Eriks fritid. Vi menar tvärtom att det är jätteviktigt också. Det hade varit bra om Erik fått bo på ett elevhem och fått chansen till ett socialt liv eftersom han inte har några kompisar. Han skulle också slippa resorna, säger Katarina.

Mikael och Katarina överklagade beslutet redan för två år sedan men det står fast. Erik har två år kvar på Palmcrantzskolan och föräldrarna har nu fått nog.

– Erik är viktigast och när vi nu väl tagit beslutet att flytta så kommer det att bli så mycket bättre för honom och för hela familjen, säger Mikael.

Ica butiken i Gällö med sina sex anställda har genom åren vunnit en rad utmärkelser. 2009 utsågs bland annat Mikael och Katarina till Årets företagare av Bräcke kommun och Företagareföreningen och blev därmed den första livsmedelsbutiken i kommunen som fått det priset.

– Men nu blickar vi framåt. Vi säljer till en pigg 28-årig, Erik Faxbrink, som verkar väldigt taggad. Han känns seriös och vi har ett stort förtroende för honom. Det kommer att bli bra, säger Mikael.

Han säger dock att ju mer tiden går desto mer kommer känslorna i fatt honom.

– Jag håller med. Det är gruvsamt. Jag älskar kundkontakten, säger Katarina.

– Det här har varit vårt skötebarn i så många år. Men att kunna fira jul och andra storhelger tillsammans ser vi naturligtvis framåt emot, säger Mikael.

Varken Katarina eller Mikael vet vad de kommer att arbeta med efter 1 september.

– Vi är öppna för det mesta. Men vi vill båda jobba med människor i någon form, säger Mikael.