Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkrare marknad med flytt till Risnäset


Säkrare både för marknadsbesökare, knallar och bilister. Det blir det när Funäsdalens marknad numera flyttat ner helt på Risnäset. Det visade sig inte minst i onsdags, när räddningstjänsten ryckte ut mitt under marknadsdagen.

Sirenerna tjuter över marknadsområdet.

– Du hör ju att brandkåren rycker ut nu, nu kan de smidigt ta sig genom byn, det gick inte innan när det pågick marknad överallt, säger Hasse Svetsnoff, marknadsansvarig.

Kommunen har lagt grus och gräsmattan har blivit tåligare inför årets marknad. Det är för att till exempel lastbilar lättare ska kunna köra in på området utan att det blir slitage.

Precis vid marknaden leker barn i vattnet och i en liten lekpark bredvid är det stojigt i sommarvärmen

Petronella Levrén från Stockholm, tillsammans med mannen Petter och barnen Ida och Filip, tycks vara mycket nöjda med att marknaden nu är en bit bort från centrum av byn, ute på Risnäset.

– Det är jättehärligt att det är så nära en badplats nu när det är så varmt, och så är det ju varmt i vattnet också, säger Petronella.

De brukar besöka Funäsdalens marknad varje år, de bor i Messlingen på sommaren, och i år har de ätit älgkebab och fyndat sameslöjdsarmband.

– Det roligaste med marknaden är att man kan hitta lite lokalt hantverk, och barnen tycker det är roligt med knallarna, säger Petronella.

I en av knallarna finns Kerstin Bohlin som gör sina tennsmidessmycken själv. Hon flätar dem först, och sedan monterar hon dem på skinnet.

– Det är rätt jobbigt i värmen men samtidigt skönt att det är fint väder, bara man dricker ordentligt. Och det är fint här på Risnäset, säger hon.

Hasse Svetsnoff ser ytterligare lyft med marknaden. Det kan säkert ha att göra med att de numera inte är i byns kärna.

– Förr kom samma knallar år efter år, nu är det lite mer ombytligt. Vi hoppas på att vi kan fortsätta ha en bra variation och ett bra utbud även i fortsättningen, säger han.

Fotnot: Räddningstjänsten ryckte ut för att kolla veckans kontrollerade naturbränning vid Lossen. Många ringde och var oroliga när det såg ut som att det var en skogsbrand.