Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saknar kontrollerna: Vill veta om jag gör ett bra eller dåligt jobb

– För mig är det en säkerhet att de kommer hit och kontrollerar. Jag vill veta om jag gör ett bra eller dåligt jobb, säger djurparksägaren Åke Netterström.

Länsstyrelsen har inte gjort några planerade kontroller av Frösö zoo på två säsonger.

Djurparksägaren Åke Netterström har dock förståelse för detta.

– Länsstyrelsen har fått en större arbetsyta när de har tagit över kommunens uppgifter. De hade inte haft tid med mig men eftersom jag hade godkända papper åren tidigare så gick det väl bra ändå.

Samtidigt har djurskyddet gjort ovanligt många ”akututryckningar” efter anonyma anmälningar under sommaren, enligt Netterström.

– Vi har haft väldigt många anmälningar i år, det är en känsla jag har. Vi har öppet åtta veckor och de (läs: länsstyrelsen) har varit hit sju gånger; det är nästan en gång i veckan.

LT har tittat närmare på flera av anmälningarna och det visar sig att djurparken inte har fått en enda anmärkning.

– De har tagit tag i problemen själva innan vi ens har hunnit dit, berättar biträdande länsveterinär, Åsa Regnander-Dahl.

Åke Netterström tycker att det är bra att besökare noterar eventuella brister, men att det skulle vara bäst om de först pratar med djurparkens personal.

– Oftast har det mesta sin naturliga förklaring.

Han berättar bland annat om den galna tuppen som djurskyddet fick som ett anmälningsärende.

– Det var en anmälning om att tuppen höll på att ta ihjäl en höna, när han i själva verket var på väg att betäcka den.

– Eller som nu i somras när mina björnar anmäldes för att vara för feta. Men de ska ju vara tjocka. Det är totalkatastrof om de är magra för då får vi riktiga problem.

Åke Netterström tycker att det ibland finns för många lekmannaexperter:

– Man kan ju inte säga att man har haft akvariefiskar hemma och så kommer man hit och gör bedömningar på rovdjur. Det är inte verklighetsförankrat.