Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkert inte helt säkert

Härom dagen kunde man läsa en blänkare om Ringhals kärnkraftverk under rubriken "Godkänt för Ringhals". Läser man mer: Ringhals har blivit bättre på att arbeta med säkerheten. Men riktigt bra är det inte.

Sanningen är ju att Ringhals har stått under särskild uppsikt sedan flera år, inte bara av Strålskyddsmyndigheten (SSM) utan också av Internationella atomenergiorganet (IAEA). Man förstår ju att det hela tiden blir säkrare, men säkert kan det inte bli, det ligger i sakens natur.

Vattenfall har lagt ner i snitt fem miljoner om dagen i fem år, bara i Ringhals, det finns att läsa på Ringhals hemsida. Nu vill Vattenfall satsa 16 miljarder för att köra i 60 år till. Nu kan bara riksdagen rädda oss från en framtida katastrof, det är dags att fullfölja besluten efter folkomröstningen 1980, avveckling nu så fort det bara går. Återinförande av 2020 som vi hade är fullt genomförbart.

Sverige hör till de rikaste på jorden, de 20 procent av befolkningen som förbrukar 80 procent av resurserna. Ohållbart. Omställning måste till, radikal sådan. Avindustrialisering till en rimlig nivå.

Diana Fernlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel