Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhetssamordnare upplevde Hilde värre än Dagmar

I länet är det Strömsunds kommun som drabbades värst. Kommunens säkerhetssamordnare upplever det som värre än när stormen Dagmar härjade 2011.

– Vi förväntade oss att det skulle bli hårt i de norra delarna av kommunen, kring Frostviken. Men det drabbade kommunen längre ner och hårdare än vi förväntat oss, säger Irene Tängmark, säkerhetssamordnare.

Lyckligtvis har det inte blivit några personskador till följd av det hårda vädret.

– Men det är massvis med träd som rasat och folk har fått röja sig fram för att komma fram på vägarna. Mindre, lätta byggnader har blåst sönder till exempel växthus och altaner. Det har flugit en del takpannor och plåtar som har korvat ihop sig på byggnader.

På söndagen var hemtjänstpersonal i kommunen ute på en så kallad rondering.

– De har besökt människor med trygghetslarm som de inte har kunnat komma i kontakt med på grund av telefoniproblemen, säger Irene Tängmark.

I Hammerdal påverkades vattenförsörjningen på grund av strömavbrott.

– Vi har kört vattenverket med reservkraft så det finns vatten men trycket är väldigt dåligt. Det kommer ordna sig bara strömmen kommer tillbaka, säger Irene Tängmark.

Vatten fanns att hämta vid Åshamra äldreboende.

Också i Brattbäcken blev det problem med vattenförsörjningen och det ställdes upp en tank för avhämtning av vatten vid Tåsjögården i Kyrktåsjö.

Irene Tängmarks uppfattning av läget i kommunen mitt på dagen på söndagen var ändå att det var ganska lugnt.

– Vi har ju problem med ström och telefoni men samtidigt så är det inte stora områden som berörs utan det är lite här och där. Men det gör ju också att det är svårt för dem som ska reparera eftersom de måste hitta var brotten är och var det ligger träd över ledningar.

På E45 mellan Strömsund och Östersund användes plogbil för att få bort allt bråte från vägbanan.

– Plogbilen används för att skjuta bort bråte och de träddelar som de som jobbar med motorsåg längs med vägen sågat i sär, säger Veronica Nygren, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

Polisen beslutade på grund av de fallna träden att behålla sin patrull på övertid i Strömsund på lördagskvällen.

– Vi var tvungna att göra så. Annars hade vi inte tagit oss till de norra delarna av länet om någonting hänt där uppe, säger Veronica Nygren.