Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Säkerhetspolisen skulle ha skyddat honom"

Uzbekistan, ett land som är okänt för många svenskar men för dem som vet är det ett brutalt land där många tusentals politiska och religiösa fångar sitter inspärrade.
– Att vara religiös är att vara politisk i dag, det skrämmer regimen, säger Torgny Hinnemo, journalist och tidigare UD: analytiker för det forna Sovjetunionen.

Att vara religiös i ett land som Uzbekistan kan straffa sig hårt. Siffror säger att runt 10 000 politiska och religiösa fångar sitter inspärrade i landets fängelser. Det kan ha räckt med att de odlat ett för långt skägg för att hamna där, menar Michael Andersen från Al Jazeera.

Att människor då flyr från Uzbekistan och till länder som Sverige är därför inte så konstigt. Men bara för att de flyr är det inte säkert att regimens makt är förbi. Det menar Torgny Hinnemo, journalist och expert på Uzbekistan och de forna sovjetstaterna.

– Det finns flyktingspioner som arbetar för den uzbekiska regeringen. De rapporterar hem till regeringen vad personerna gör och de uppgifterna kan regeringen sen använda som påtryckningsmedel, utpressning på familjemedlemmar som är kvar i landet, säger Torgny.

Han kritiserar den svenska säkerhetspolisen, för att uzbeker som imamen blir förföljda, de borde polisen ha vetat om.

– Det är ett misstag från svensk säkerhetspolis, att man aldrig gjorde något. De borde ha skyddat honom, imamen, säger han.

Men det är inte bara säkerhetspolisen som borde bli bättre på situationen i Uzbekistan säger han. Migrationsverket den vanliga polisen, ja de flesta myndigheter behöver bli bättre.

– Det är jätteviktigt att information om hur det är kommer ut och att folk rapporterar om det, säger Torgny Hinnemo.