Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerheten granskas i handeln

Eftersom hot och våld ökat inom detaljhandeln det senaste året har Arbetsmiljöverket beslutat att se över butikers förebyggande arbete. Inspektioner med avsikt att stärka säkerheten på arbetsplatser kommer ske i en landsomfattande satsning och kommer till Östersund i slutet på april.

Under 2010 är förebyggande av rån eller andra hot högt prioriterad i Arbetsmiljöverkets verksamhetsplan. Enligt deras arbetsmiljöundersökning har 13 procent av personalen inom detaljhandeln i Sverige blivit utsatta för hot eller våld det senaste året.

Med det som grund kommer Arbetsmiljöverket under en period besöka arbetsplatser som bedöms vara utsatta.

Syftet är att stärka arbetsgivares säkerhetstänk och kunskap om förebyggande åtgärder. Inspektioner kommer ske på företag med upp till fem anställda och är landsomfattande. I Härnösands distrikt, som omfattar Jämtlands- och Västernorrlands län, får cirka 300 butiker besök av inspektörer från och med den här veckan och fram till juni. En uppföljning i höst kommer också ske för de butiker som haft inspektioner.

– Den här veckan startar vi i Sundsvall och kommer till Östersund 27–28 april. De berörda butikerna kommer få aviseringar om besöket, säger Kerstin Flod, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Hon berättar att de i inspektionen har som avsikt att stödja arbetsgivare i säkerhetsarbetet och se över om det kan förbättras.

– Finns det risk för hot och våld ska beredskap finnas. De anställda måste veta hur man hanterar en våldsam situation om det skulle uppstå.

Det handlar också om det dagliga arbetet i fråga om pengahantering och överblick i butikslokalen. Till exempel ser inspektörerna efter var kassan är placerad, att kundingångar är väl synliga för personalen och att hjälpmedel såsom larm finns.

Gudrun Westberg, kontaktperson för Härnösands distrikt förklarar att de prioriterar butiker med stora värden, som guldsmeder, men att exempelvis kiosker också finns med.

– Flest anmälningar om brott görs av mindre butiker inom detaljhandeln och vi väljer därför att prioritera dem den här gången, säger hon.

På Svedbergs Ur & Guld i Östersund är säkerheten genomtänkt och välplanerad. De har överfallsknappar lite överallt och larmade pansarglas på alla montrar. Det skulle inte gå att ha det på något annat sätt i en guldsmedsaffär, menar Margareta Carlsson som äger butiken tillsammans med sin man.

– Allt av värde är inlåst och vi tänker noga på hur vi placerar saker för att kunna hålla uppsikt.

Att Arbetsmiljöverket planerar att se över detaljhandlars säkerhet ser Margareta Carlsson bara som positivt. Själv tycker hon att de anställda har bra koll på de säkerhetsrutiner som krävs i butiken.

– Här är vi nog rätt införstådda med att det är bättre att trycka på knappen en gång för mycket än för lite.