Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saila eller Pär? Båda satsar på jobben för att vinna en plats i riksdagen

Båda anser att länet behöver starka och kunniga riksdagsledamöter. De vill vara med och påverka länets utveckling. Framför allt när det gäller jobben.

Moderaten Saila Quicklund står på första plats på riksdagslistan, Pär Jönsson på andra plats.

Nu försöker de få väljarna att kryssa just deras namn.

Förra gången förlorade Pär Jönsson mot Ola Sundell med fem röster för att få toppa riksdagslistan. Nu förlorade han med åtta röster mot Saila Quicklund.

– Befolkningen minskar i länet och då får länet fyra fasta mandat i stället för fem. Gör vi ett dåligt val kan vi tappa ett mandat. Det gjorde vi 2005 då Ola Sundell kom in på ett utjämningsmandat. Men som vindarna ser ut nu borde vi kunna klara vårt, säger Pär Jönsson.

– Jämtland behöver inflyttning och då måste det finnas jobb, det handlar också om en bra välfärd och det får vi av jobb, säger Saila Quicklund.

– Därför vill jag vara med och skapa utveckling i länet. Däri ligger att skapa förutsättningar för företagare att starta och driva företag, men det handlar även om infrastruktur. Det jag skulle prioritera.

Pär Jönsson anser att det finns en brist på kommunal kompetens bland länets riksdagsledamöter, och där skulle han kunna bidra.

Att jobben är viktiga anser båda och dessa måste komma i de små företagen.

– Vi har faktiskt gjort 172 insatser för företagen, vi har sänkt bolagsskatten tagit bort medfinansieringen i sjukförsäkringen, sänkt arbetsgivareavgiften, minskat på regelkrångel med mera. Men det finns jättemycket kvar att göra, säger Saila Quicklund. Detta är bara en början, vi har inte suttit fyra år i regeringsställning än. Vi håller våra löften, vi har kommit en bra bit på väg.

– Jag har lanserat idén om att den de först anställer ska de helt slippa arbetsgivaravgift på, det är ett stort steg om man är ensamföretagare, säger Pär Jönsson.

Han menar att man måste ta saker i rätt ordning och försöka lösa problemen i samförstånd med fackföreningsrörelsen.

– Om en regering blåser till strid mot hela fackföreningsrörelsen skaffar man sig en fiende som gör att andra saker kan gå i stå. Nya moderaterna visar en stor förståelse för fackens synpunkter.

– Sedan kan jag som moderat tycka att det är märkligt att alla LO:s förbund använder medlemsavgifterna till att stödja ett visst parti. Facket ska driva fackliga frågor inte partipolitik.

• Hur ska jämtarna märka att just du företräder dem?

– Jag kommer att driva frågor kopplade till småföretagarna. Riskkapital, har löst sig i och med valmanifestet om 2 miljarder till Norrland. Uttagsbeskattning på vindkraft ska inte få finnas. Jag tycker riskkapitalanskaffningen är jätteviktigt i vårt län inte minst kopplat till att en tredjedel av våra företagare är över 60 år gamla, säger Pär Jönsson.

– Jag är en stark drivkraft, jag har ett otroligt bra nätverk, kontrar Saila Quicklund, jag har jobbat i hela länet under många år i mina tidigare professioner. Jag kan länet och jag uttrycker inte mer än det jag kan stå för. Jag kommer hela tiden att återkoppla till länets invånare genom att starta referensgrupper så människor kommer att känna att de är delaktiga i vad som händer där.

– Jag kommer att ha ett årsbokslut där jämtarna kan ta del av vad jag har gjort och vilka frågor jag har drivit. Det kommer att utvärderas, säger hon.

Pär Jönssons dröm är att bli näringsminister och det är i näringsutskottet han vill hamna om han kommer in i riksdagen.

Saila Quicklund menar att hon har sådan bredd att hon kan hoppa på det mesta.

Båda är överens om att det kommer att bli ett jämt val med fördel alliansen.

• Vad är det vi inte vet om Per Jönsson?

– Jag är oerhört intresserad av design och arkitektur åker ibland till spännande ställen bara för det för att uppleva arkitektur. Jag kan tråka ut mina vänner i Östersund eller Stockholm genom att berätta om olika hus när de uppfördes och vilken arkitekt som ritat dem.

– Jag är älgjägare men i år har jag inte haft tid att vara med än. Dessutom har jag köpt ett vapen så jag ska börja jaga fågel också, säger Saila Quicklund.