Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sahlin besökte länet

Tre veckor kvar till valet och i går kom Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin till länet. I Östersund lovade hon bygga fängelse om de rödgröna vinner valet. I Åre kom det mest att handla om jobben.

Annons

Det var naturligt. I Station Åre pågick som bäst den årliga stora rekryteringsdagen där jobbsökande från när och fjärran kommer för att söka säsongsjobb hos Skistar och andra företag inom näringen. Första stopp i Åre var dock torget där SSU stod och delade ut valinformation.

Efter det vandrade hela sällskapet, med Mona och Anna-Caren Sätherberg i spetsen den korta vägen ner till Station Åre, varje steg påpassat inte bara av Säpo utan även av riksmedias fotografer, som följer Mona från ort till ort.

I stationen var det proppat med folk, övervägande ungdomar, däribland 100 jobbsökande från Skellefteå som kommit hit i buss för att tävla om säsongsjobben. Idén har de fått från andra städer.

– Men det är första gången vi ordnar en buss och kommer hit, säger Christoffer Åhlund, som är med och ordnar.

Max Rönnblom har just ställt frågor till Mona Sahlin, om ungdomsarbetslösheten och rotavdraget. Men han är inte så nöjd med svaren.

– De var lite luddiga tycker jag. Speciellt om rotavdragen.

Någon tar upp samarbetet med (V) och (MP). Där ger hon ett glasklart svar:

– Det är tre veckor kvar. Ända sättet att få en ny regering, det är för att vi är tre partier som hjälps åt.

Apropå MP och miljöpolitik, är det svårt att förklara exempelvis kilometerskatten för norrlänningar?

– Nej. När svenska långtradare kör på tyska vägar får de ju betala där. Jag tycker det är rimligt. Och vi ska göra undantag för skogsindustrin. Jag tycker man ska vara ärlig och säga före valet vad man ska göra, inte som Reinfeldt, säger hon och tillägger:

– Här behöver man kunna älska bilen men hata bensinen.

Så vad är viktigaste valfrågan för Mona Sahlin?

Svaret blir en fråga:

– Ska vi som tjänar mycket få större lättnader och sänkt skatt när vi kan få fler lärare i skolan? Blir Sverige rikare för att vi får fler rika människor?