Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saharareportage belönas med 25 000 kronor

Årets BLF-stipendiat Andreas Ragnarsson bodde hos en familj i ett flyktingläger i Västsahara medan han dokumenterade omgivningen med sin kamera.

Annons
Årets BLF-stipendiat Andreas Ragnarsson bodde hos en familj i ett flyktingläger i Västsahara medan han dokumenterade omgivningen med sin kamera. Stipendiet på 25 000 kronor ska användas till att färdigställa bilderna inför en utställning.

Andreas Ragnarsson - som för närvarande studerar grafisk formgivning, är självlärd fotograf och engagerad i biståndsorganisationen Tamam - har under sina besök i lägret Smara i västra Algeriet bott hos en flyktingfamilj. I lägret har han följt några människor varav några bott där i över 30 år.

I och med stipendiet får han möjlighet att färdigställa en kommande utställning. Ett urval bilder ska ställas ut på stadsbiblioteket i Helsingborg och därefter på stadsbiblioteket i Malmö. Sedan kan mer udda utställningsplatser ta över, som till exempel en järnvägsstation.

Juryns motivering lyder:
"Andreas Ragnarsson har på ett levande och gripande sätt lyckats förena sitt sociala engagemang och arbete i flykting- och omvärldsfrågor med sitt yrke som fotograf."

Se Andreas bilder: www.andreasragnarsson.com

Sigrid Malmgren får studerandestipendiet på 10 000 kronor vilket ska möjliggöra en 5 månaders oavlönad praktikplats våren 2011 i Berlin som bildjournalist på det engelskspråkiga magasinet Exberliner. Nu studerar Sigrid bildjournalistik på andra året vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Juryns motivering lyder:
"Hennes bilder vittnar om en mogen känsla för bildinnehåll."

Föredragande i styrelsen för 2010 års stipendier har varit Elisabeth Falk och stipendiaterna offentliggjordes i samband med föreningens årsmöte torsdagen den 21 oktober. Målet med BLF:s stipendier är att främja utvecklingen inom svensk fotografi och film.

Se Sigrids bilder: eppelkind.blogspot.com


/Amy Lagerman

Kamera & Bild