Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saharareportage belönas med 25 000 kronor

Årets BLF-stipendiat Andreas Ragnarsson bodde hos en familj i ett flyktingläger i Västsahara medan han dokumenterade omgivningen med sin kamera.

Annons
Årets BLF-stipendiat Andreas Ragnarsson bodde hos en familj i ett flyktingläger i Västsahara medan han dokumenterade omgivningen med sin kamera. Stipendiet på 25 000 kronor ska användas till att färdigställa bilderna inför en utställning.

Andreas Ragnarsson - som för närvarande studerar grafisk formgivning, är självlärd fotograf och engagerad i biståndsorganisationen Tamam - har under sina besök i lägret Smara i västra Algeriet bott hos en flyktingfamilj. I lägret har han följt några människor varav några bott där i över 30 år.

I och med stipendiet får han möjlighet att färdigställa en kommande utställning. Ett urval bilder ska ställas ut på stadsbiblioteket i Helsingborg och därefter på stadsbiblioteket i Malmö. Sedan kan mer udda utställningsplatser ta över, som till exempel en järnvägsstation.

Juryns motivering lyder:
"Andreas Ragnarsson har på ett levande och gripande sätt lyckats förena sitt sociala engagemang och arbete i flykting- och omvärldsfrågor med sitt yrke som fotograf."

Se Andreas bilder: www.andreasragnarsson.com

Sigrid Malmgren får studerandestipendiet på 10 000 kronor vilket ska möjliggöra en 5 månaders oavlönad praktikplats våren 2011 i Berlin som bildjournalist på det engelskspråkiga magasinet Exberliner. Nu studerar Sigrid bildjournalistik på andra året vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Juryns motivering lyder:
"Hennes bilder vittnar om en mogen känsla för bildinnehåll."

Föredragande i styrelsen för 2010 års stipendier har varit Elisabeth Falk och stipendiaterna offentliggjordes i samband med föreningens årsmöte torsdagen den 21 oktober. Målet med BLF:s stipendier är att främja utvecklingen inom svensk fotografi och film.

Se Sigrids bilder: eppelkind.blogspot.com


/Amy Lagerman

Kamera & Bild