Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågverkets grundare: "Det är klart att jag är besviken"

Det var entreprenören Pelle Stjernström som startade Sikås Trä.
– Det är naturligtvis lite bittert att det här sker. Inte så mycket för mig personligen, men det är bittert för alla grabbarna som bor här med hus och familj.

Annons

Pelle Stjernström hälsade på sågverksarbetarna på Sikås Trä vid lunchtid på onsdagen.

Han var påtagligt berörd av beskedet som han visserligen hade fått via ett samtal redan kvällen innan.

– Det är klart att jag är besviken. Inte kan jag komma hit och vara glad när 30 eller 40 blir av med jobbet?, säger han.

Du säger att det inte är bittert för dig personligen, men då kan du ju inte vara helt ärlig. Det var ju du som grundade sågverksamheten?

– Ja, men jag har på ett dygn kommit ifrån den här bitterhetsfasen. Vad ska vi göra av Sikås Trä nu? Du har området, strömmen, vatten och avlopp och fina hus. Rätt tänkt och åtgärdat skulle man kunna göra nåt bra här.

– Lägger man ner här måste man väl spänna bågen och göra något så att vi skapar jobb här. De kan väl göra något annat än att såga stockar?

Det var 1972 som Sikås Trä grundades. 2004 sålde dåvarande ägaren Camfore AB sågverket till Norrskog.

– Då ville vi sälja till någon som kunde driva det vidare lite mer långsiktigt. Då tycket vi att Norrskog kunde vara den parten som ändå hade en organisation för att skaffa in virke. Och nu är ett av skälen att de inte har virke nog?

Pelle Stjernström är tuff i sina ord ibland:

– Man ska tydligen inte kunna förädla skogen där råvaran finns? Och nu ska de lägga det i Hissmofors där halva råvaruområdet är Storsjön?

Som Stjernström säger, så vill han blicka framåt. Och själv har han aldrig dragit ner tempot efter försäljningen 2004.

Du har alltså inte lagt entreprenörshatten på hyllan?

– Nej för fasen. Jag jobbar varenda dag. Jag var på företaget Stavagran här i Sikås nyss och jag var i Sundsvall i går och höll på att förhandla om en virkesaffär. Och så har vi företag i Strömsund. Man kan säga att vi har byggt upp ett nytt Camfore.

Annons