Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagotåg med skarpa ögon och konsthöst på väg

I veckans konstkrönika besöker vi Emma Löfströms utställning Minnen från norr och tar en titt på några av konsthöstens händelser.

Emma Löfströms bilder på Hackås Maskin och Kultur tar betraktaren med på en resa. Likt ett sagotåg bär det iväg där historier om bland annat kentaurer och mystik finns med. Vissa av bilderna har en erotisk vinkling där mannen ligger blottad med benen brett isär paralyserad på en stor björnrygg. Kvinnan med bara ben och gula strumpor ligger fälld och naken högre upp på arket. Arket är en jättestor rulltapet fäst i taket lite slarvigt utrullad längs väggen ända ner till golvet med en snygg papperslock kvar vid golvsockeln. Emma har ett skarpt öga och lägger märke till just det där som är avgörande att berätta med linjerna när man tecknar, målar akvarell eller arbetar med collage. Hennes skissande kan likställas med dagboksanteckningar med bilder istället. Möten med människor och deras historier/historia, minnen och åldringar. Familjeporträtt med rädslor att bli bortglömda. Genom Emmas illustrerande konstverk anar vi exakt person och karaktär bakom de snabbt skissade alstren. Emmas illustrationer är även använda i tapetproduktion. Hon fick då plocka bort det erotiska och de nakna inslagen då hennes agent inte tyckte att det passade som mönsterupprepning. Det tror jag däremot hade varit roligt och stuckit ut. Hoppas att vi snart får se hennes lite mera vågade skisser i tapetproduktion. Det skulle kännas tokigt fräscht som en motsats till shabby-chic trenden.

Kjartan Slettermark på Jamtli. En stor retrospektiv utställning med en revolterande provokatör. Pågår till och med 9 oktober.

Konstens vecka startar lördag den 1 oktober. Jag följer med spänning den utsökta konstbakelsen Dolcepaletto som var ett samarbete mellan konstnären Malin Matilda Allberg och Wedemarks konditori. Blir det en ny bakelse? Kommer fjolårets succé säljas igen på Wedemarks konditori?

1 oktober - 19 oktober visar Eva Jacobson objekt, måleri och blyerts på pannå. Ser fram emot att uppleva suggestiv konst på Galleri Remi.

Astrid Lindgren på Galleri S kör ett sista halvår och flyttar sedan från stan. Hon avslutar hösten med att visa verk ur de egna samlingarna och innan dess är det Marit Hemmingsson, Lennart Köpsén och Olof Tronje. Passa på att besöka Astrid och möt en genuint konstintresserad gallerist som med sin kunskap bjuder in till mycket intressanta samtal.

Jag ser även fram emot att se Christina Langerts utställning, fjolårets Härkestipendiat. Tillsammans med Ingela Ihrman visade hon verket "Land of Silence and Darkness II" på Wanås skulpturpark 2010. Verket bestod av två tysta tramporglar och en ljuskrona som sakta sänktes ned i smält stearin. Nu ser jag fram emot hennes soloutställning på Ahlbergshallen i höst. På Ahlbergshallen 22 oktober - 6 november.