Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagolik folkmusik med Äling Bäling

Kjell-Erik Eriksson och Olle af Klintberg reser länet runt med ramsor, sånger och klassiska sagor i bagaget. Nio förskolor har redan fått se "Äling Bäling" och på söndag blir det en offentlig föreställning på Storsjöteatern.

På språng mellan Ope, där de spelat på fredagsmorgonen, och Strömsund, där de ska vara efter lunch, hinner de båda spelmännen Kjell-Erik och Olle stanna till på LT och berätta lite om sitt första gemensamma projekt; musiksagan "Äling Bäling".

De har skrivit ihop den själva och utgångspunkten är den gamla ramsan om trollet Äling Bäling och hans omättliga aptit. Sedan har de blandat in flera andra väsen från klassiska sagor och svensk folktro.

– Näcken är med – fast här heter han Strömtussen, det var ju så han kallades i norra Sverige förr i tiden. Och några vittror dyker också upp, säger Kjell-Erik.

Dessutom finns det en clown med på ett hörn, clowneri är ju Olles andra huvudsysselsättning vid sidan av fiolspelandet.

"Äling Bäling" har en minimalistisk form och är lätt att fara omkring med; rekvisitan består av två fioler och en resväska med lite kläder och andra attiraljer.

– Barnen hjälper till och talar om hur ett troll ska se ut när jag ska klä ut mig till Äling Bäling. Fast ibland får man höra något annat än det man väntat sig. Ett barn sa att "ett troll, det är vitt och har svart huvud och orange näbb" – och det hade vi inte i väskan, säger Kjell-Erik och skrattar.

Musiken har förstås den absoluta huvudrollen i föreställningen "Äling Bäling", som fungerar som en sorts presentation av folkmusik i allmänhet och fiolmusik i synnerhet. Kjell-Erik och Olle berättar lyckligt om tjejen som reste sig upp efter en föreställning och deklarerade: "Jag vill spela fiol!"

– En sådan reaktion per dag, det räcker för oss!

Åsa Eriksson Ahnfelt