Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagolik familjeföreställning på Östersunds Teaterverkstad

/

"Det var en gång en man och hans hustru. De älskade varandra. Men de var fattiga." Så börjar en riktig saga. Och så börjar även Östersunds Teaterverkstads nya familjeföreställning "Grumma Grimhild" som har premiär i kväll. LT var med på genrepet.

Annons

En av skådespelarna har förlagt sitt manus. En annan måste få hjälp att sätta fast sjögräs på sin tröja. Och ingen har kommit ihåg att sätta i kontakten till enmansorkesterns synt. Det är lite struligt innan genrepet av "Grumma Grimhild" börjar.

Men när den tänkta ridån går upp är alla fokuserade till hundra procent. Samspelet flyter fint och inte en enda gång under den 50 minuter långa föreställningen hör vi någon som ropar "text" för att de glömt sina repliker.

Pjäsen är ganska nyskriven men bygger på en gammal folksaga från Färöarna. Och här återfinns många klassiska sagoinslag – de fattiga och lite naiva föräldrarna, den onda häxan och inte minst det modiga barnet som ger sig ut för att upptäcka världen och finna sig själv. Och som ser till att sagan får ett lyckligt slut.

Emma Hellström, snart 13 år, gör huvudrollen som flickan Mia och ser ut att stortrivas på scenen.

– Det här är jättekul, säger hon till LT innan genrepet börjar.

Det är första gången deltagarna i ÖTV:s barn- och ungdomsverksamhet deltar i en offentlig föreställning och Emma förklarar att det har de väntat på länge.

– Det blir mer på riktigt när det kommer folk utifrån som kan tycka till om det vi gör. I vanliga fall spelar vi bara för föräldrar och de säger ju att allt är bra.

"Grumma Grimhild" spelas på en klassisk tittskåpsscen av 1600-talsmodell.

– Det är inte ofta vi spelar på en traditionell scen här på ÖTV, men nu tyckte vi att det passade bra, säger Torben Sundqvist som regisserar tillsammans med Sara Jakobsson.

– Dels är det lättare för mindre erfarna skådisar att synas på en sådan här scen. Dels passar det bra när man gör en saga.

Jennie Nordin har skapat kostymerna. I vanliga fall syr hon kläder åt dansarna på Dance Hall.

– Att göra teaterkostymer är helt annorlunda men väldigt spännande, säger hon. Bland annat måste man tänka på att de ska vara lätta att ta av och på för de skådespelare som gör flera olika roller.

Totalt medverkar 14 personer från 8 år och uppåt medverkar i uppsättningen av "Grumma Grimhild". I kväll är det premiär, och sedan spelas två matinéföreställningar under helgen.

Annons