Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sägenomspunnet 1600-talshus i Vemhån hotas av rivning

Fortfarande ett halvår efter att stormen Ivar drog fram natten mellan den 12-13 december 2013 så ligger resterna efter ett svårt drabbat hus exakt lika som det gjorde när Gun Lundkvist-Larsson kom ut morgonen efter och såg förödelsen på ett av Västigårdens hus i Vemhån.

Och det var inte på vilket hus som helst som halva taket och gavlarna stormen tagit med sig, och slängt iväg med stockar och allt långt ifrån själva byggnaden. Vemhåns mest sägenomspunna hus är svårt stormskadat och frågan hänger i luften om det någonsin kommer att kunna repareras och bevaras för framtida generationer.

Kostnaden för att återställa huset i skick som före stormen ligger på runt 100000 kronor enligt beräkningar från ett byggföretag i bygden. Pengar som inte Gun, ägare till gården, har undanstoppat för oväntade stormskador.

– Kan jag inte få ekonomisk hjälp från länsstyrelse eller annan myndighet att återställa huset så är enda utvägen att sälja timmerstommen som den står, säger hon.

Redan tidigt i januari tog Gun Lundkvist-Larsson brevledes kontakt med länsmuseet och sedan har frågan vandrat vidare till länsstyrelsen. Därifrån har man lovat att inom närmaste veckan skicka en man till Vemhån för besiktning av skadorna.

– Vad som i slutändan kommer att hända med huset står fortfarande skrivet i stjärnorna, men får jag inga pengar kommer jag att sälja och riva huset, säger Gun.

I generation efter generation har det i byn berättats om hur just detta hus varit involverat i striderna mellan svenskar och norrmän som i årtionden slogs med varandra både före och efter freden i Brömsebro 1645. Den fred där det beslöts att bl.a. Jämtland och Härjedalen som tillhört Norge nu och för all framtid skulle avträdas till svenska kronan.

Något som verkligen styrker sägnerna om detta hus, att norrmännen kommit rusande rätt igenom den stora porten synlig på bilden, och att det sägs finnas kulhål sedan striderna är det gamla gårdsnamnen som fortfarande används i byn. Svenskmon, där tydligen svenskarna hade sina ställningar, liksom både Nordholmen och Nordmon för de norska stridande.