Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagan om Janis Joplin till Hammarstrand och Duved

I år skulle Janis Joplin ha fyllt 70 år. Men hon blev bara 27. 1970, under inspelningarna av albumet "Pearl", dog hon av en överdos.

– Jag har alltid älskat hennes känsloutspel, säger Cecilia Kyllinge.

Den här veckan turnerar Cecilia Kyllinge i länet, framför allt i skolorna, med "Turtle Blues – Sagan om Janis Joplin". Hon bor i Dala Husby och har tidigare turnerat med sin Janis Joplin-saga i Dalarna, Västmanland och Gävleborg. Den här turnén gör hon med musiker från Jämtland: Jens Gustavson på sång och gitarr, Agnes Olsson på piano, Tomas Nyqvist på trummor och Mia Kempff på sång och bas.

Under spelningen på Palmcrantzskolan i veckan spontangästade också eleven och Quotes-saxofonisten Erik Hellqvist i slutnumret "Gråt älskling" – Caroline af Ugglas svenska tolkning av Joplin-låten "Cry Baby". En låt som också är Cecilia Kyllinges personliga Joplin-favorit. I föreställningen ingår också låtar som "Mercedes Benz", "Piece of My Heart" och givetvis "Turtle Blues" som föreställningen är uppkallad efter:

– Jag tycker att jämförelsen med en sköldpadda passar henne, hon hade ett hårt skal, var fräck och rå men väldigt mjuk inombords, säger Cecilia Kyllinge.

Det fanns flera anledningar till att hon ville göra sin saga, en var att hon ville lyfta fram en av 60-talets största sångerskor.

– Det är många män som hyllas: Elvis, Beatles, Creedence, Queen, säger hon.

När hon försökte sälja in idén fick hon frågan: Varför Janis Joplin, det är väl ingen som vet vem hon är?

Men det fanns också en annan anledning. Cecilia Kyllinge jobbade tidigare som lärare och har på nära håll sett unga människors låga respekt för nätdroger och medicinska substanser. Hon ser kopplingar till Janis Joplins öde i ett San Fransisco som inte hade insett faran i LSD – en substans som kom från läkemedelsindustrin.

– Jag kommer inte med några pekpinnar i föreställningen men jag hoppas att de som ser den drar parallellerna själva.

Fotnot: Två offentliga föreställningar ges, onsdag kväll i IOGT-lokalen Hammarstrand och fredag kväll i Duveds kyrka. Föreställningen turnerar även i länet till våren.