Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saga för 2000-talets barn

/
  • Niklas Larsson, Ingemar Raukola och Karin Bergstrand spelar i Länsteaterns ”Önskebrunnen”, en cirkusartad, sagolik föreställning  för förskolebarn. Foto: Anders Rudolfsson

Annons

Prinsessor, prinsar, grodor och kyssar blir aldrig omoderna. Om man gör som Länsteatern och skruvar sagan några extra varv så trollbinder den även en kräsen barngeneration av 2000-talet. Kjell Peder Johansson har skrivit och regisserat ”Önskebrunnen”, vårens barnpjäs som hade premiär i lördags i samband med att den tvärkulturella satsningen Tema Kärlek invigdes på Länskulturen. Denna vecka och nästa spelas pjäsen i Svarta lådan för förskolebarn från Östersund med omnejd och efter sportlovet blir det turné ute i länet.

I går var det Östbergsskolans förskoleklasser Vargen och Björnen som levde med i sagan om de två pojkarna som metar i en önskebrunn. Den ene fiskar efter kärlek, den andre efter pengar. Den livs levande prinsessan som nappar på kroken önskar sig mest av allt en skojig lekkamrat.

”Önskebrunnen” är ingen stillsam sagostund. Här är tempot högt och berättandet ackompanjeras av slapstick och akrobatik.

Karin Bergstrand spelar en prinsessa som vågar ta ut svängarna. Tur att kronan är ordentligt fäst bland mellan de spretande hårtofsarna så den sitter kvar när hon far runt som en virvelvind på scenen.

Niklas Larsson gör en lagom töntig och ytterst älskvärd Prins God och Ingemar Raukola en listig och beräknande Prins Sniken. Men otäckare är han inte än att alla tycker det är rätt att offra skattkistan för att hjälpa honom bli sitt rätta jag igen efter att ha råkat ut för grodförtrollningen mot slutet av pjäsen.

Jens Gustavsson har gjort en härlig snurrande dekor som Östbergsbarnen inte var sena att undersöka när pjäsen var över. För vem vill inte ta chansen att få träda in ett sagoslott eller dyka ner i en önskebrunn?

Bästa beviset på uppskattning av pjäsen gav den lilla knatting som efter slutapplåden reste sig upp, sträckte armarna mot Prins God och utbrast: ”Jag vill krama dig!”.

Fotnot: Under sportlovet ger Länsteatern tre offentliga föreställningar av ”Önskebrunnen” – i Heliga ljusets kyrka, Torvalla, 3 mars och på Jamtli 4 och 5 mars.

Mer läsning

Annons