Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg som det är om vallamissen

/
  • Vad var det som hände? Anna Carin Olofsson-Zidek förstod ingenting när hon kom i mål och kunde konstatera att hon och Helena Jonsson blivit utklassade av många åkare i lördags-kvällens sprinttävling, trots att allt hade känts så bra och skyttet fungerat.  Foto: Tobias Röstlund / scanpix
  • Johan Wåhlström, chef  i svenska vallaboden.Foto: henrik flygare

Annons

Y Inget fel på banan, det var Nodar Kumaritasjvili som gjorde några misstag sa arrangörerna om fredagens tragiska dödsolycka i rodelbanan. Sedan flyttade man starten (sänkte farten), gjorde om isen och förbättrade säkerheten ...

Inget fel på vallningen, sa de svenska ledarna efter misslyckandet i lördagens skidskyttepremiär.

Att det ska vara så förbaskat svårt att säga som det är;

Rodelbanan var livsfarlig i den version som arrangörerna hade tänkt sig genomföra tävlingarna.

Det svenska vallateamet hade gett Helena Jonsson och Anna Carin Olofsson-Zidek skidor som inte fungerade.

Vi hade alla stora förhoppningar inför lördagens sprinttävling, det skulle vi ha. Helena och ACO har ju skämt bort oss med mäktiga prestationer hela vintern.

Nu sköt de mästerligt (Helena träffade allt, ACO hade en straffrunda) och känslan efter målgång var bra. Deras kroppar hade fungerat precis som de hade hoppats.

Helena slutade tolva, ACO tjugonde (däremellan klämde sig Anna Maria Nilsson in som 16:e tjej, kanonbra). Alla stod vi där och försökte förstå vad vi hade sett men absolut inte kunde förklara. Det kunde heller inte varken Helena eller ACO.

Det var en märklig känsla.

Helena och ACO var utklassade, inte minst av en slovakiska (ryska) som inte presterat något som helst den här vintern, dessutom bröt handen i början av januari och nu åkte en straffrunda.

Sug också på den här jämförelsen; Helena, som räknas till de bättre skidåkarna i den här cirkusen, blir frånåkt av Oksana Khvostenko från Ukraina. Det ska ju inte vara möjligt, Khvostenko är en erkänt skicklig skytt men hon åker verkligen inte fort. Det har hon aldrig gjort, det vet alla som följer skidskytte-sporten.

Eller varför inte den här; norskan Ann Kristin Flatland är nästan 13 sekunder före Helena, trots en straffrunda!

De svenska tjejerna fick inte chansen den här gången. Johan Wåhlström och hans mannar i vallaboden hade en sämre dag på jobbet. Jag tycker det bara är att säga som det är och sedan gå vidare.

Det förtjänar alla vi som stöttar skidskyttet.

Vad säger man då om segrarinnan Anastazia Kuzmina?

Ja, inte så mycket mer än att segern var mycket överraskande, att hennes plötsliga formtopp kom lika överraskande. Och det är den här typen av formförbättringar som gör att så många sätter frågetecken för dagens skidsporter. Man vill ju liksom inte tro att det ska vara möjligt att komma från i stort sett ingenstans och vinna ett olympiskt mästerskap, allrahelst som det i det här fallet bara handlade om 20 minuters jobb och Kuzmina dessutom gjorde ett misstag (straffrundan).

Mer från skidskyttet;

Tyskorna hade heller ingen fart i spåret och sköt dessutom dåligt. Hauswald blev 26:a, Henkel 27:a och Kati Wilhelm 30:e. Magdalena Neuner, tvåa, hade vunnit med normalt glid.

Det kinesiska misslyckandet var monumentalt. Song bäst som 32:a.

Anna Maria Nilssons insats ger förhoppningar inför stafetten. Skjutformen tycks vara på topp.

Tv-produktionen var usel och söndagens herrtävling krossades av vädret. All heder dock till Björn Ferry som slet sig fram till en finfin åttondeplats.

I dag håller jag alla tummar för våra längd-åkare. Jag tror på en riktigt trevlig kväll. Z

Annons