Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saffran – en julig krydda

Nu är det mindre än en månad kvar till jul och vi inspireras av allt som har med julen att göra. Det som får mig att känna att julen är på intåg är kryddorna. När jag var liten så kom jag ihåg att min mamma stod i köket och bakade lussekatter och doften slogs emot mig när jag kom hem från skolan. Saffran är en krydda som inte bara förknippas med bullbak utan förekommer även i förrätter, varmrätter, varma drinkar och i choklad. En av våra svenska traditioner kring juletid är att dricka glögg med olika glöggkryddor samt andra smaksättningar i. För några år sedan var det mycket populärt att krydda den vita glöggen med saffran. Det kan man göra själv om man köper hem ett alkoholfritt vitt vin eller en flaska vitt fruktigt vin som man sedan kryddar själv med önskade glöggkryddor. Kom ihåg att prova dig fram med hur mycket saffran du smaksätter med, för den tar gärna överhand. Visste ni att kryddan saffran kommer från blomman saffranskrokus. Det är en mycket exklusiv och dyr krydda då man behöver cirka 150 000 blommor för att det ska bli ett kilo torkad saffran. Iran i mellanöstern är det största producerande saffranslandet.

Prova gärna något av mina tips som passar till den saffranskryddade maten.

Annons

NYHETER I DECEMBER

Alkoholfritt mousserande vin

Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-alcoholic Sparkling Wine, Frankrike

Betyg: 3.

Motivering: Det här är det bästa alkoholfria bubblet som jag har smakat. Drycken är fräsch med en brödig och äpplig stil samt en torr avslutning.

Druva: Chardonnay.

Passar till: Fisk och skaldjursgryta som är kryddad med saffran och som aperitif.

Systembolagsnummer: 1979.

Storlek: 750 ml.

Pris: 89 kronor.

Mousserande vin

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Bourgogne, Frankrike

Betyg: 2.

Motivering: Vinet är mjukt och krämigt med en ton av mineraler och citrus med en något vass syra.

Druvor: Pinot Noir och Chardonnay.

Passar till: Gravad lax som gärna är smaksatt av saffran, kryddpeppar och salt.

Systembolagsnummer: 7725.

Storlek: 750 ml.

Pris: 120 kronor.

Vitt vin

2011 Ste Michelle Chardonnay, Washington State, USA

Betyg: 1.

Motivering: Det här är en typisk ekfatslagrad Chardonnay från USA med en smörig ton där dock eken tar lite överhand.

Druva: Chardonnay.

Passar till: En fisk- och skaldjurspaella med paprika och saffran.

Systembolagsnummer: 6447.

Storlek: 750 ml.

Pris: 99 kronor.

Sött vin

2010 Gardo Morris Noble Riesling, Canterbury, Nya Zeeland

Betyg: 3.

Motivering: Det här är ett fynd bland de söta vinerna. Vinet är friskt och fräscht med en naturlig sötma från torkade aprikoser och honungssötma.

Druva: Riesling.

Passar till: En mjuk kaka som är smaksatt med saffran och apelsin.

Systembolagsnummer: 2125.

Storlek: 375 ml.

Pris: 99 kronor.